Nyheter

Mossekråkene skal spille for presten

Mossekråkene Veterankorps er klar for 17. mai-feiringen i Moss. I år fyller korpset 25 år. Terje Gravningsmyhr har vært dirigent siden 2013, og ser også fram til å spille i 60-års feiringen til sogneprest Anders Leknes, seks dager før barnetoget marsjerer gjennom byen.

Hvem: Terje Gravningsmyhr (61)

Hva: Dirigent i Mossekråkene Veterankorps. Korpset fyller 25 år i 2019. Musiker med valthorn som hovedinstrument.

Aktuell: Klar for 17. mai-feiring med korpset.

Hvordan står det til med Mossekråkenes Veterankorps i jubileumsåret?

– Det står bra til. Jeg er nå dirigent på sjette året, og det er gjeng med godt humør og gode musikalske kvaliteter som utgjør kjernen i korpset. Det er et visst aldersspenn fra de yngste til de eldste, og korpset het opprinnelig Mossekråkenes skolekorps. Flere musikanter har gjort comeback etter at de opprinnelig hadde gitt seg som korpsdeltakere. Våre veteraner er nødvendigvis ikke så gamle som navnet kan tyde på.

Hvilke planer har korpset i de kommende ukene?

– Den første oppgaven blir å spille for sogneprest Anders Leknes på hans 60 års dag. Da skal vi spille «Bohemian Rhapsody» i Moss kirke. Dette musikkstykket er en hyllest til Queen, og vokalisten Freddie Mercury. Det er sognepresten selv som har ønsket at Mossekråkenes Veterankorps skal spille, og det gjør vi med glede.

Deretter blir det 17. mai-feiringen, som alltid er et høydepunkt for norske korps. I juni skal vi spille på Musikkens dag i Moss. Og hvis ser litt lenger fram, så blir det en jubileumskonsert i oktober. For korpset ble stiftet 15. oktober 1994.

Hvilke lokaler skal brukes til jubileumskonserten?

– Det er ikke helt klart ennå, men jeg håper vi kan få bruke de flotte lokalene til Rygge ungdomsskole.

Tidligere hadde hver skole sitt eget musikkorps, men mange korps har vært nødt til å slå seg sammen for å overleve. Hvordan er situasjonen nå?

– Det var en tilbakegang i mange år, men inntrykket mitt er at det har stabilisert seg i Mosseregionen. Tidligere hadde skolene et eierskap til korpsene, og gjorde et godt arbeid med rekruttering og opplæring. Men skolene har ingen lovforpliktelse til å drive med korpsorganisering, og da er det naturlig at mulighetene for å drive skolekorps blir mindre.

Det hadde vært en fordel å få til et enda bedre samarbeid mellom kulturskolen og barneskolene, slik at musikkpedagoger kunne få muligheter til å gi elevene musikkfaglig opplæring.

Hva med påstandene om at musikantene og deres foreldre blir pålagt for store dugnadsoppgaver?

– Det er en myte, som vi må få lagt død. Barn må følges opp i alle de aktiviteter som de stiller opp på, og musikkorps skiller seg ikke ut i forhold til andre klubber og foreninger innen idrett og kultur.

Hva betyr korpsene for utdannelsen av musikere i Norge?

– De aller fleste musikere, både innen klassisk og mer populærmusikk, har fått sin musikkutdannelse gjennom korps og kulturskoler. Hvis korpsene dør bort, vil hele musikklivet i Norge lide et tap. Vi trenger en ny oppblomstring av musikkorps.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– John Steinbecks fantastiske roman «Vredens druer». Den leste jeg for rundt 40 år siden, og den gjorde et sterkt inntrykk på meg. Ellers leser jeg for tida Are Kalvøs siste bok «Hyttebok frå helvete». Det er fornøyelig lesing.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å sitte på et skjær og nyte naturen. Samtidig som dykkerutstyret mitt ligger lagelig til for en tur ned i dypet. Jeg er blitt medlem av Moss Undervannsklubb, og stortrives som dykker.

Hvem var din barndomshelt?

– Trompetisten Finn Eriksen, som slo gjennom som kjent musiker i Kjell Karlsens orkester på 1960-tallet.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg burde ha kommet i gang med en del fysisk trening, men jeg har en tendens til å utsette oppstarten.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg skeier sjelden ut. Men jeg trives godt i lag med andre og godt glass øl eller vin på bordet.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg er ikke typen til å gå demonstrasjonstog. Men jeg har noen saker jeg brenner for. Som dykker ser jeg mye av den forurensningen som er i sjøen, og jeg er opptatt av hvordan vi skal etterlate jordkloden til kommende generasjoner. Jeg ønsker også en god fordelingspolitikk. Vi skal kunne tåle at det er folk som trenger litt ekstra støtte for å opprettholde et verdig liv.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Komponisten Leonard Bernstein. Det ville vært strålende å få en lang samtale med ham om musikk.

Mer fra Dagsavisen