Nyheter

Moss Roklubb i flere bølgedaler

BYHISTORIE: Majoriteten av ungdom som drev med idrett i Moss på 1920- og 1930-tallet, kom fra arbeiderklassen. Det var naturlig i en industriby som Moss. Men det var ett lysende eksempel på det motsatte; Moss Roklubb. Her var det byens borgerskap som var toneangivende.

Bilde 1 av 3

Av Paul Norberg, tidligere redaktør i Moss Dagblad

Det er Nils Johan Ringdal som gir følgende beskrivelse av rosporten i Moss: «Om man skulle plukke ut et idrettsmiljø som svarte til arbeideridrettsledernes fordommer om et borgerlig idrettsmiljø, måtte det kanskje bli romiljøet. For der var alle gode navn i Moss med, enten de kunne ro eller ikke.
Konsul Henry Becker-Eriksen var blant de sentrale initiativtakerne da Moss Roklubb ble stiftet for tredje gang i 1927. Siden satt han som formann i en årrekke, ble styremedlem Norges Roforbund, og med tida også Moss Roklubbs æresmedlem.»

Høyt på strå

Det er verdt å minne om at Henry Becker-Eriksen var direktør for Østlandske Blikemballagefabrik, og han har fått æren for den voldsomme, positive utviklingen av blikkemballasjeindustrien i Moss. Han profesjonaliserte driften, og sikret seg gode kontrakter med hermetikkindustrien; først og fremst Moss Preservering og Chr. Aug. Thorne & Co. På 1920-tallet ble Becker-Eriksen toppsjef i Foblik, den desidert største blikkemballasjefabrikken i Norge.

Viktig nettverk

Men Becker-Eriksen var ikke den eneste konsulen i Moss Roklubb. I motsetning til Becker-Eriksen var ikke konsul H.B. Peterson en aktiv roer. Men han fikk likevel livsvarig medlemskap i roklubben. Hans viktigste bidrag var å stille en tomt til disposisjon for et nytt klubbhus. Miljøet i roklubben fungerte på mange måter som et viktig nettverk for byens næringslivsledere. Familiene Gerner og Sterud var godt representert, sammen med skipsmegler Hans S. Jacobsen og hans svoger Bjørn Stephansen-Smith.

Dikt av "Bomfadebowsky"

Under psevdonymet Bomfadebowsky skrev Hans S. Jacobsen viser til stor munterhet ved ulike Moss Roklubb-arrangement på 1930-tallet. Jacobsen var en habil roer, og var også redaktør av klubbens årbok. I hans tid var årboka sterkt preget av hans interesse for morsomme og poengterte ordspill. Han skrev under navnet Bomfadebowsky, og her er et dikt fra 1936, som han kalte «Dråpa til det tapende lag»:

Hill roere østfra og sørfra,
og bakfra og nordfra og herfra.
Lytt en smule:
Vit vi gule fikk på donken.
Det vil vi ei skjule.

I kom hit til vår duftende kråke,
før beryktet, men nu omdøpt
til måke
for å stroke
og å bråke
iblant unge og dumme og klåke.

I vet «Mosshavet» står over pari
og gir glinsende sølv
når man tar i.
Hold nu taler,
flå pokaler
ifra kråka – som allting betaler.

En på hver side

Hans S. Jacobsens var et motsetningsfullt menneske. Han havnet på feil side i tida før annen verdenskrig, og i 1948 ble han dømt for landssvik. Hans S. Jacobsen var dermed på en tydelig kollisjonskurs til en av Moss Roklubbs beste roere fra 1930-tallet; Meinich Andersen. Meinich var en aktiv motstandsmann under krigen. I Moss er han mest kjent for å være en svært dyktig politietterforsker. Men sammen med advokat Wilhelm Grundt var Meinich Andersen blant landets beste roere. I glanstida fra 1932 fikk Moss Roklubb sine første Norgesmestere. Siden er det blitt mange NM-gull til klubben.

Blå blazere og hvite bukser

Med sine veletablerte medlemmer hadde Moss Roklubb bedre økonomi enn de fleste andre idrettsklubber i distriktet. Dette ble også tydelig ved at det sosiale livet i roklubben var noe annerledes enn det de øvrige idrettslagene kunne få til. På sommeren arrangerte Moss Roklubb flere stevner, der det var kapproing med klubber som Christiana Roklubb og Oslostudentene. Konkurransene ble etterfulgt av middager på Støtvig Hotell i Larkollen. Der var det vanlig at deltakerne stilte med blå blazere og nypressede, hvite bukser.

Kong Oscar var der

Etableringen av en roklubb i Moss har gjennomgått flere stadier. I juli 1878 var det kapproing i Mossesundet. Det var tilskuere overalt der det var mulig å se robåtene, og kong Oscar II fulgte konkurransen fra skipet D/S Oslo. Moss Roklubb var stiftet på våren dette året. Men denne klubben varte ikke lenge. Allerede i 1881 fortalte «Norsk Idrætsliv» at Moss Roklubb var oppløst, og at klubbens båt var solgt til Stavanger.

Forsøk nr. 2

Dvaletilstanden i Moss bys roliv varte usedvanlig lenge og det var ikke før i 1914 at roerne igjen organiserte seg. 17. juni 1914 ble klubben stiftet igjen. Klubben fikk låne båter som senere ble kjøpt. Både båthus og brygge ble stilt gratis til disposisjon på Sundbryggene. Men interessen var ikke all verden, og selv om Henry Becker-Ericksen, kom som et friskt pust inn i klubben i 1919, var ikke klubben liv laga. I 1924 var det igjen slutt for Moss Roklubb.

Tredje klubbetablering i 1927

Det skulle nå ta tre år før det igjen ble aktivitet, som førte til at den tredje Moss Roklubb ble dannet, nærmere bestemt 14. juli 1927. Aktivistene fikk hjelp og oppmuntring i Norges Roforbund, I tillegg til Henry Becker-Ericksen utgjorde Trygve Sterud, Erling Egeberg, Hans S. Jacobsen og Eilert Bøhm det nye styret.

Norgesmestere

I dag lever Moss Roklubb i beste velgående, og har utøvere i norsk toppsjikt. Dagens leder, Vidar Kallevik, forteller at 2012 representerte en gedigent oppsving. Da tok klubben en rekke NM-medaljer i de fleste klasser. 2015 var et nytt toppår. Da håvet Moss Roklubb inn hele fem gull, tre sølv og en bronse i norgesmesterskapet. Med så gode resultater ble de beste klubb i NM.

Kvalifisert til Tokyo-OL

Moss Roklubbs Erik Solbakken er kvalifisert til Tokyo-OL-2020; i dobbeltfirer. Sammen med Olaf Tufte, Martin Helseth og Oscar Stabe Helvig kvalifiserte han seg til OL ved å vinne B-finalen i VM i 2019. Moss Roklubb har også en meget sterk kvinneavdeling, og i NM-2018 stilte de for første gang med en dame-åtter. Resultatet ble en meget sterk 5. plass.

Kilder:
Nils Johan Ringdal: Moss bys historie – bind 3.
Nettsidene til Moss Roklubb

Mer fra Dagsavisen