Nyheter

Moss oversvømmes av søppel fra havet

Dagsavisen Moss Dagblad har undersøkt hvor mye søppel som ligger gjemt langs kysten i Moss. Dette er hva vi fant.

Bilde 1 av 19

(BLA DEG GJENNOM BILDEGALLERIET ØVERST I SAKEN FOR Å SE NOEN AV FUNNENE. TRYKK PÅ "VIS BILDETEKST" FOR EN BESKRIVELSE AV HVERT BILDE.)

Frivillige har lagt ned utallige arbeidstimer gjennom flere ulike ryddeprosjekter de siste årene.

I tillegg jobber ansatte i Skjærgårdstjenesten med søppelopprydding gjennom sommeren. I fjor hadde de samlet inn nærmere 12 tonn søppel fra Moss og omegn ved utgangen av september.

Det har gitt resultater.

Likevel ligger det fortsatt mye søppel langs kysten i Moss.

LES OGSÅ: – Visjonen må være at Oslofjorden skal være plastfri (DA+)

Plast fra Spania

Dagsavisen Moss Dagblad har sett nærmere på hvor ille forsøplingen er i forkant av årets sommer. Vi har vært på de mest populære strendene i Moss, i tillegg til et utvalg steder som Skjærgårdstjenesten mener er mest utsatt for søppel fra havet. Alle stedene ble besøkt i løpet av påskeferien.

Mye av søppelet vi fant har ligget der gjennom hele vinteren. I noen tilfeller flere år. På Refsnes fant vi blant annet plastemballasje som stammer fra Spania. Dette var også den eneste stranda hvor vi fant sprengtråder.

Sjøbadet, byens mest populære strand, sto det bra til med. Stranda var nærmest blottet for søppel, med unntak av enkelte små plastbiter på land og litt rester av matemballasje som fløt i havet.

LES OGSÅ: Rekordmange frivillige deltok under strandryddedagen i Moss i 2018

Mye av søppelet ligger gjemt i siv eller annen vegetasjon. Her fra Refsnes.

Ute av syne, ikke ute av sinn

En fellesnevner for alle stedene vi var på, var at mesteparten av søppelet lå bortgjemt. Man måtte lete litt for å finne det. Enten ved å grave litt i bakken eller titte i vegetasjonen. Ute av syne, ute av sinn, heter det. Men selv om søppelet ikke er lett synlig, så går det ingen vei.

– Det ligger utrolig mye søppel gjemt bort langs kysten i Moss. Det er særlig i sivet at det samler seg mye. Det fungerer nærmest som en borrelås for søppel, forteller Dag Roar Kure, en av båtførerne til Skjærgårdstjenesten i Moss.

De har ansvar for kystlinja fra Råde i sør til Vestby i nord, og har allerede rukket å rydde i fuglereservatene i år. Resultatet ble 50 fulle søppelsekker.

Kure tok oss med til Sonskilen, Betongen på Jeløy og Dragkisteskuffen like ved Sjøhagen. Dragkisteskuffen, ei lita vik helt nord i Moss, var overfylt av små plastgranulater, i tillegg til øvrig plastavfall. Det til tross for at flere titalls frivillige hadde ryddet der året før.

– Det er trist å se hvor ille det er. Jeg tror ikke alle er klar over det. De fleste holder seg jo til strendene eller ute på havet. Da ser de ikke dette, sier Kure.

Mer fra Dagsavisen