Nyheter

Moss Frp vil bekjempe vaksinasjonsmotstanden

– Jeg har et brennende engasjement for å beskytte byens innbyggere mot sykdom, og vaksine er et godt redskap mot smittefare, sier Niklas Eriksen (Frp). Han ønsker et kommunalt påbud om å følge vaksinasjonsprogrammet for barn.

Bilde 1 av 2

I det kommende kommunestyremøtet, torsdag 11. juni, fremmer Niklas Eriksen en interpellasjon der han oppfordrer til at vaksinemotstanden må bekjempes.

Hindre sykdom

– Moss Frp har jobbet lenge for å sikre at byens innbyggere må vaksineres mot farlige sykdommer. Dette arbeidet startet vi med lenge før koronautbruddet. Men spredningen av covid-19-smittede har aktualisert spørsmålet om vaksinasjon. Vi må huske at vaksinasjon både beskytter folk mot sykdom og sørger for flokkimmunitet mot en rekke sykdommer, sier Niklas Eriksen.
– En fersk undersøkelse Norges forskningsråd viser at ni av ti nordmenn er enige om at det er trygt med vaksinasjon, men bare sju av ti er positive til å ta en eventuell vaksine mot covid-19. Hva synes du skepsisen mot en covid-19-vaksine?
– Det viser at det er viktig å drive med intensiv informasjon om hva vaksiner er, og hvordan vaksinasjon kan redde liv. Nå finnes det ikke noen vaksine mot covid-19 ennå, er det naturlig at mange vil avvente til den er utprøvd.
Men det er også en tendens til at mange er blitt vaksinasjonsmotstandere, og at dette gjelder alle typer vaksinasjoner. Når det er 30 prosent av befolkningen som er skeptiske til vaksine mot covid-19, så ser jeg det som forsterking av denne tendensen, sier Niklas Eriksen.

Informasjon til innvandrere

I sin interpellasjon stiller han forslag om at administrasjonen legger fram en sak for helse- og mestringsutvalget hvor det vurderes hvordan vi kan øke vaksinasjonsgraden i kommunen. Han rettere også oppmerksomheten på hvordan flyktninger skal motta riktig informasjon og god oppfølgning om vaksinasjonstilbud.

Påbud?

Niklas Eriksen stiller også et mer kontroversielt forslag. Han ønsker å innføre et kommunalt påbud om å følge vaksinasjonsprogrammet for barn.
Kommuneoverlege Kristian Krogshus mener at dette kan bli vanskelig å gjennomføre.
– Så vidt meg bekjent, har ikke norske kommuner lovhjemmel for å påby innbyggerne å følge vaksinasjonsprogrammet for barn, sier han.
– Er det mange i Moss som ikke tar imot tilbudet om vaksine mot for eksempel meslinger?
– Omkring fem prosent av barn i Moss blir ikke vaksinert mot meslinger.
– Er det forskjell i tallene for barn med innvandrerbakgrunn kontra etnisk norske?
– Jeg har ikke tall på om folk med innvandrerbakgrunn oftere eller sjeldnere takker nei til tilbudet om barnevaksinasjon, sier Kristian Krogshus.

Kan utrydde sykdommer

Han understreker at det er viktig at flest mulig følger vaksinasjonsprogrammet for barn, slik at færrest mulig får meslinger eller andre forebyggbare sykdommer. Hvis de aller fleste i befolkningen er vaksinert mot en sykdom, er de også med på å beskytte de minste barna som er for unge til å få vaksine, og personer med spesielle sykdommer som gjør at de ikke kan vaksineres (såkalt flokkbeskyttelse). Ved hjelp av vaksinasjoner det mulig å utrydde enkelte sykdommer fullstendig i hele verden. Dette har vi oppnådd for virussykdommen kopper. Det er viktig at de som kan bli vaksinert, blir vaksinert, sier kommuneoverlegen.

Mer fra Dagsavisen