Nyheter

Moss by- og industrimuseum fornyer seg før byjubileet

– Vi ser fram til utstillingen med gullsporen i januar. Det blir et høydepunkt i jubileumsåret 2020, sier Bjørg Holsvik.

Hun er konservator ved Moss by- og industrimuseum, og i hele år har hun, og den øvrige museumsstaben, vært i gang med et formidabelt ryddearbeid.

Gullsporen

Dagsavisen Moss Dagblad fikk besøke museet på en av de varmeste dagene i juli. Avdelingsdirektør Bård Alsvik, formidler Eileen Jahren Eriksen og konservator Bjørg Holsvik var da mer opptatt av neste års mossejubileum enn av temperaturen på badevannet.

En utstilling av gullsporen, som snart skal erstatte mossekråka i byvåpenet, blir en helt sentral del av byens 300-årsjubileum. Gullsporen ble funnet på gården Rød ved Værne kloster i Rygge i 1872. Den er datert til vikingtiden, og har ikke vært å se i Rygge eller Moss i nyere tid, siden den har blitt oppbevart på Kulturhistorisk museum i Oslo.

– Vi har vært heldige som har fått den til vår utstilling. Men vi hadde mange gode argumenter. Sammenslåingen av Rygge og Moss til en kommune, som kommer samtidig som Moss feirer sitt 300 års jubileum, førte til at vi fikk gullsporen til museet for en periode i januar, sier Bård Alsvik.

Gullsporen fra Rød, som kommunevåpenet i Rygge er basert på. Sporen ble funnet på et jorde ved gården Rød i nærheten av Værne kloster i 1872.

Gullsporen skal inn i byvåpenet til Nye Moss. Den ble funnet på gården Rød i Rygge i 1872, og regnes som et av de fineste gullfunnene i Norden.

Sikkerhet

Det er uhyre strenge krav til sikkerheten ved utlån av gullsporen. Glassmonteren må være av glass med ekstrem styrke og med et innebygd alarmsystem. Gullsporemonteren skal inn i et rom, som blir bygd opp inne i museet med spesielle moduler.

– Det blir nesten som et sakralt rom, sier Eileen Jahren Eriksen.

Det er ikke bare gullsporen som skal stilles ut. Det er også en «smygestol» og et rembeslag. Disse er også i gull.

– Da gullsporen ble funnet i 1872, spredde det seg en gullfeber i Rygge. Etter et par dager ble også smygestolen til sporen funnet i nærheten. Gullsporen er fra vikingtiden, og sannsynligvis omkring år 950. Sporen regnes for et av de fineste gullfunnene i Norden, forteller Eriksen.

Fotoutstilling

Gullsporeutstillingen skal vare fra 3. til 21. januar i 2020.

– Det er i denne perioden det blir mulig se den i Moss. Og det er tvilsomt om den kommer tilbake i overskuelig framtid, sier Bård Alsvik.

– Men blir det flere utstillinger i Moss by- og industrimuseum i jubileumsåret?

– Ja. I februar blir det unik fotoutstilling, med svært gode mossebilder av fotografen Gustav Lindmann fra tida rundt første verdenskrig. Han fotograferte gatemiljøer, boliger, butikker og andre forretningsbygg. Han brukte glassplatenegativer, og det er en teknikk som bevarer kvaliteten på bildene svært godt. Nå er bildene blitt digitalisert av våre gode venner Østfold fylkesbildearkiv, og dette kommer til å en spennende utstilling, sier Eriksen.

– Digitalisering er et nøkkelord nå i vår moderne tid. Også museene er nødt til være aktivt til stede på nettet, for   både forskere, historikere og folk flest forholder seg til den virkeligheten som blir dokumentert digitalt, mener Alsvik.

Faner og klær

Moss by- og industrimuseum ble stengt 14. februar i år, og åpner igjen 3. januar neste år.

– Et museum er ikke bare til for utstillinger. Svært mye arbeid dreier seg om å katalogisere og ta vare på gamle gjenstander. Vi har brukt mye tid på å rydde og sikre klær, faner dokumenter og en rekke andre gjenstander, sier Bjørg Holsvik.

Hun viser fram arbeidsklær fra Aug. Horns fabrikk på Jeløy. Regntøy fra Helly Hansen. Og sannelig har ikke fotballdrakten til den tidligere Moss FK-spissen Geir Henæs også havnet på museum. Sammen med fotballskoene til mossingen Erland Johnsen, som var profesjonell spiller i både Bayern München og Chelsea for 20–30 år siden.

Gro Behrens, arkivar ved Moss by- og industrimuseum.

Gro Behrens arkiverer 30 hyllemeter med historiske dokumenter fra Moss Bryggeri.

Moss Bryggeri

I et eget rom finner vi Gro Behrens, som frivillig har påtatt seg jobben med å katalogisere og arkivere 30 hyllemeter med dokumenter fra samlingen til Moss Bryggeri.

– Jeg foreløpig i gang med gamle regnskapspapirer, forsikringsdokumenter, søknader og forretningsbrev. Det er nødvendig å se gjennom hvert enkelt dokument, datere dem og loggføre hva dette er, slik at historikere og forskere lett skal kunne finne fram til riktig materiale senere, sier hun.

Som foreløpig ikke har begynt på de mange protokollene, som bryggerifamilien Heilmann har gitt til museet.

– Det eldste dokumentet jeg har funnet hittil, er fra 3. desember 1883, forteller Behrens.

---

Moss by- og industrimuseum

  • ▪ Moss by- og industrimuseet ble opprettet i 1995, og flyttet til restaurerte lokaler i Kloster og Galla møller i Møllebyen i 2000.
  • ▪ Moss by- og industrimuseum er en del av Stiftelsen Østfoldmuseet, og samler, bevarer og dokumenterer Moss bys sosiale, arkitektoniske og industrielle historie.
  • ▪ Hovedmuseet er stengt for besøkende fram til 3. januar 2020. Tida brukes til å ordne egne samlinger, lage nye utstillinger og forberede markeringen av Moss 300 år.
  • ▪ Det er åpent i filialen på Verket 20.
  • ▪ Den første utstillingen i 2020 skal vise fram gullsporen, som er symbol for byvåpenet i Nye Moss.
  • ▪ Da vil også beltespennen i gull, den såkalte "Smygstolen", bli stilt ut, sammen med et rembeslag i gull.
  • ▪ Rembeslaget ble funnet 45 år etter funnet av gullsporen.

---

Mer fra Dagsavisen