Nyheter

Moss ble slått av Bergen

Moss nådde ikke opp i konkurransen om å bli Norges mest attraktive by 2019.

Moss var én av tre finalister, sammen med Voss og Bergen.

Mandag 3. juni ble vinneren kåret. Juryen betegner alle tre som sterke finalister, men valget falt til slutt på vestlandshovedstaden.

Det er utrolig stas at juryen har valgt Bergen som Norges mest attraktive by. Jeg gleder meg til å dele ut denne prisen til alle bergensere i Bergen 12. juni, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) – selv bergenser og tidligere byrådsleder i hjembyen.

LES OGSÅ: Dette synes jurylederen om Moss (DA+)

Kaller Moss et forbilde for byutvikling

Juryleder Alexandria Algard påpeker at alle de tre finalistene kan være stolte av arbeidet sitt.

– Vi hadde veldig mange gode nominasjoner i år, så det er egentlig en seier i seg selv å bli finalist. Alle de tre finalistene er forbilder innenfor byutvikling, sier hun.

Hun vil ikke trekke fram konkrete kriterier som gjorde at Moss ikke nådde helt opp.

– Noen måtte vinne, og juryen har gjort en totalvurdering og landet på at Bergen er årets vinner. Jeg vil ikke si at det er noe som Moss mangler. Arbeidet som er lagt ned i byen, særlig med å gjøre den attraktiv og tilgjengelig for alle, er veldig imponerende, sier hun.

I juryens begrunnelse står det at Moss har funnet gode byutviklingsløsninger på forbilledlig vis, med få ressurser sammenlignet med storbyer. Hele juryens begrunnelse kan du lese nederst i saken.

LES OGSÅ: Denne filmen skal få flere mossinger til å like Moss

Trist, men samtidig stolt ordfører

Ordfører Hanne Tollerud forteller at hun har hatt sommerfugler i magen de siste dagene, i påvente av avgjørelsen.

– Det er selvfølgelig veldig leit at vi ikke vant. Samtidig tenker jeg at det å være blant de tre finalistene var en seier i seg selv, sier hun.

Hun mener det også har gitt mye god motivasjon og anerkjennelse til alle som jobber med å utvikle Moss som by.

– Dette er en stor inspirasjon for kommuneansatte som jobber knallhardt for byen, og ikke minst til tøffe politikere opp gjennom årene. De har ofte tatt avgjørelser som ikke har vært veldig populære der og da, men som likevel har vist seg å være positive for byen, sier hun.

Ordføreren trekker fram lekeplassen på Kirketorget og plasseringen av togstasjonen som to eksempler. Begge nevnes av juryen som positive grep for byen.

LES OGSÅ: Dette var juryens vurdering av Moss som finalist

Ordfører Hanne Tollerud (til høyre) i samtale med juryleder Alexandria Algard (til venstre) og jurymedlem Edel Eikeseth under omvisningen i Moss.

Ordfører Hanne Tollerud (til høyre) i samtale med juryleder Alexandria Algard (til venstre) og jurymedlem Edel Eikeseth under omvisningen i Moss.

Vil prøve igjen senere

Ifølge juryleder Alexandria Algard er det fritt fram å nominere byen igjen neste år også.

– Vil det være positivt eller negativt for de fremtidige sjansene til Moss å ha vært finalist i år?

– Når man har blitt trukket opp til et slikt nivå, må det nok skje en del byutvikling for at de kan bli finalist igjen. Samtidig er det enormt mye byutvikling som er planlagt i Moss de nærmeste årene, svarer hun.

– Det er alltid åpent for å nominere, og juryen stiller seg selvsagt åpen for å bli overbevist av gode nominasjoner, legger hun til.

Ordfører Hanne Tollerud sier det kan bli aktuelt å prøve å bli kåret til Norges mest attraktive by ved en senere anledning.

– Vi står ikke på stedet hvil. Det kommer til å skje mye spennende i Moss fremover, så denne sjansen får vi flere ganger.

Her er juryens vurdering av Moss:

For mellomstore byer i Norge kan byutvikling være en kamp, uten tilgang til virkemidlene som storbyene har. Desto viktigere blir det å finne gode løsninger innenfor rammene en har til rådighet og bygge på stedets egne ressurser - dette har finalisten Moss gjort på forbilledlig vis gjennom aktiv tilrettelegging for byliv sentrum.

Juryen mener at langsiktig og strategisk arbeid som munner ut i tiltak som bidrar til å gjøre Moss til en attraktiv by. Nytt dobbelspor er under bygging og i sentrum har kommunen tatt en aktiv rolle med tilrettelegging, by-programmering og medvirkning. Resultatet er en by i utvikling hvor historie og kultur er vevd inn i fremtiden, som del av en bevisst strategi.

På tidligere industriarealer utvikles nye prosjekter, og selv om omstillingen i næring er krevende, finner juryen det interessant hvordan byen balanserer byutviklingen og fortsatt produksjons-virksomhet, samtidig som det legges til rette for nye næringer. Både nybygg og ombygginger bærer preg av høy arkitektonisk kvalitet som styrker byens særegenhet. Juryen merker seg at kommunens arbeid med kulturminneverdier bygger på byantikvarens arbeid. Dette viser betydningen av faglig kompetanse i byutviklingsarbeidet. Videre er Moss kommune som premissgiver med på å styre utviklingen i riktig retning, gjennom tett god dialog mellom innbyggere og utbyggere.

I sentrum av Moss er mange funksjoner og aktiviteter konsentrert rundt et sentralt byrom; Kirketorget.

Her er handel, offentlige tjenester og kultur samlet til en attraktiv møteplass utformet med kvalitet og omtanke, og hvor historiske bygninger er gitt nye funksjoner. Juryen mener at det, innimellom parkerte biler, er det skapt noe veldig fint, nemlig muligheten for byliv. I denne sammenhengen er lokaliseringen av videregående skole og eldresenter i sentrum helt sentralt. Kirketorget er forbilledlig by-programmering, og er muliggjort gjennom dialog og bredt samarbeid. Til plassen som har en flott lekeplass grenser kunstgalleri, videregående skole, cafe med uteservering, kunstneratelieer,  kulturkirke, humlebed, kulturhus, julemarked og skøytebane om vinteren, en bod som lag og foreninger kan selge pølser fra og et sted for gratis utlån av skøyter, slik at alle kan være med. Kirketorget er lærebokeksempelet på hvordan inkluderende og attraktiv byutvikling kan gjøres!

Moss viser at det er mulig å etablere kultur for samarbeid, som gjør at ideer kan iverksettes raskt og løftes sammen. Juryen mener etableringen av et bylaboratorium (ByLab) i 2013 har vært et viktig redskap for å bygge en slik samarbeidskultur. Juryen oppfatter ByLab som god arena for dialog og ikke minst gjennom å la byens egne innbyggere slippe til med initiativ, ideer og gjennomføringskraft. Planleggingen av byjubileet "Moss 2020" illustrerer hvordan byen arbeider for å mobilisere mange aktører, også innen næringslivet, til å bidra gjennom ulike arrangementer og investeringer som kommer byens befolkning til gode.

God plankompetanse i kommunen, kultur for samarbeid og sterk satsing på kultur, kombinert med ByLab har gjort at Moss har fått enormt god effekt av begrensede midler, og er et forbilde for byutvikling.

---

Norges mest attraktive by 2019

  • ▪ Prisen bærer navnet «Attraktiv by: Statens pris for by- og stedsutvikling» og har som mål å belønne planlegging og gjennomføring av bærekraftig by- og stedsutvikling med høy kvalitet.
  • ▪ Tidligere vinnere er Kristiansand (2018), Fredrikstad (2017), Bodø (2016) og Trondheim og St. Olavs hospital (2015).
  • ▪ Utmerkelsen består av 250.000 kroner, et diplom og en plakett som kan settes opp i byen.
  • ▪ Prisen deles ut av kommunal- og næringsminister Monica Mæland i juni.
  • ▪ Moss var den første av byene som juryen besøkte.

---

Mer fra Dagsavisen