Nyheter

Miljøvennlig kunstgress i Rygge

- Det blir kostbart, men miljøvennlig. Nå som Rygge kommune sikrer finansieringen, håper jeg at vi får på plass en ny kunstgressbane i løpet av årets sommerferie, sier Stig Gammelsrud. Han er leder i fotballstyret til Rygge Idrettslag.

- Jeg er svært fornøyd med kommuneadministrasjonens og Ryggepolitikernes velvilje for et nytt banedekke på vår kunstgressbane, sier Stig Gammelsrød. Han forteller at dagens kunstgressbane er så slitt at det begynner å bli uforsvarlig å spille fotball der.  Det er Østfold fylkeskommune som innstiller på søknader om tippemidler, og fylkeskommunen vil ikke lenger behandle søknader for idrettsanlegg som fortsatt ønsker å bruke gummigranulat. Bakgrunnen er at spredning av gummigranulat er sterkt forurensende i naturen. Når Rygge IL ble nødt til å oppgradere kunstgressbanen i Idrettssparken, var det nødvendig å søke penger til et mer miljøvennlig banedekke. Det innebærer bruk av biofyllmasse i stedet for gummikuler.

5,4 millioner kroner

- Biofyll blir tre ganger så kostbart som et banedekke med gummigranulat, og vi har satt opp et budsjett på 5,4 millioner kroner. Dette har kommunestyret nå bestemt seg for å hjelpe til med, forteller Gammelsrød. Totalsummen skal dekkes inn ved  en søknad om spillemidler, økonomisk støtte fra næringslivet, en egenkapitalinnsats på 650.000 kroner og momsrefusjon og bistand fra Rygge kommune. Vedtaket i Rygge kommunestyre innebærer en ny bevilgning på 1.250.000 kroner. I tillegg får Rygge IL et tidsbegrenset, rentefritt lån på to millioner. Dette lånet skal tilbakebetales når Rygge IL får spillemidlene og momskompensasjon. Noe som ikke vil skje før anlegget står ferdig. Rådmannen og Rygge IL skal nå samarbeide for å legge opp til en fremdriftsplan for det nye kunstgressanlegget.  Denne planen skal også omfatte prosjektes økonomi. Kommunestyret ga også ordførereren fullmakt til inngå nødvendig leieaavtale med Rygge IL, for å sikre tilskudd av spillemidler.

Bare én søknad

Saksbehandler Ingjerd Jentoft Karlsen i Rygge kommune sier at det kun er sendt inn en søknad om spillemidler fra Rygge i år. - Det betyr at Rygge IL ikke konkurrerer om midlene med andre lokale aktører. Det er derfor høyst sannsynlig at idrettslaget får de pengene det er søkt om, sier hun.

Asfalt rundt banen

Rygge IL står som byggherre for den nye kunstgressbanen, og vil også få kostnadene med å drifte banen. Siden biofyllmassen er langt dyrere enn gummigranulat, vil driftskostnadene øke kraftig hvis det til stadighet skal være påfyll. - Vi kommer til å asfaltere en kant rundt selve banen, slik at vi sikrer at minst mulig av biomassen forsvinner ved snømåking og regnvær. I motsetning til gummigranulatet er biofyllet er nedbrytbart i naturen, men vi må likevel sørge for at det  til enhver tid er nok masse på banen, sier Gammelsrød. Norges Fotballforbund har anbefalt at det velges mellom tre leverandører av kunstgressbaner. Tirsdag 26. februar skal Rygge IL møte et av de tre selskapene.

Mer fra Dagsavisen