Målt til 178 km/t på E6 – skyldte på «slitsom passasjer»

Nå er den unge mannen dømt til 21 dagers fengsel, og fratatt lappen i 17 måneder.

En augustnatt i fjor var mannen i slutten av tenårene på vei til Oslo fra Halden, da han tråkket for hardt på gasspedalen. På E6 gjennom Råde, der fartsgrensen er 110 kilometer i timen, ble bilen han kjørte målt til en gjennomsnittshastighet på 178 kilometer i timen over en periode på tre minutter, av en politibetjent i sivil på motorsykkel.

Han var samtidig tiltalt for å ha foretatt en forbikjøring i høy hastighet i høyre kjørefelt, et brudd på første ledd i vegtrafikklovens §31, som sier at «enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.»

Les også: Alkoholpåvirket kjøretur uten førerkort endte i autovernet

– Fartsblind

Da saken nylig var oppe i Halden tingrett, erklærte mannen seg skyldig på begge tiltalepunkter. Han forklarte at han hadde hatt en lang, slitsom og frustrerende dag, og at han hadde med seg en passasjer i bilen som han ikke kjente – og som i tillegg var påvirket av alkohol.

«Han kjørte en moderne bil og ble nok litt fartsblind. Han ville frem og han hadde en slitsom passasjer. Han regner med at målingen av hastigheten politiet foretok er riktig», refereres det blant annet i dommen.

Sjåføren selv forklarte videre at han begynte å bli trøtt, og at dette kan ha medvirket til at han tok et dårlig valg og ikke fulgte godt nok med på speedometeret.

Han kom til en slette der det lå biler i både venstre og høyre felt, samt en motorsykkel, og at bilen hans nærmet seg disse raskt. På den aktuelle strekningen var det tre felt i kjøreretningen, og mannen erkjente i retten at han gjorde et dumt valg ved å kjøre forbi på høyre side, og fortsatte i samme hastighet videre.

Da han nærmet seg flyplassen ved Rygge oppdaget han i speilet at motorsykkelen fulgte etter ham, og etter hvert satte på blålys. Dermed stoppet han på veiskulderen, før han i følge med motorsyklisten – som altså viste seg å være en politimann i sivil – kjørte til nærmeste bensinstasjon for en prat.

Les også: Dømt til fengsel etter å ha kjørt bil med nesten 3 i promille

Enig i førerkorttap

Retten la til grunn at mannens forklaring var riktig. «På denne bakgrunn har retten funnet det bevist at siktede har forholdt seg slik som beskrevet i siktelsen og at han har handlet forsettlig», heter det i dommen.

Det ble besluttet at mannen skulle dømmes til 21 dagers fengsel, i tråd med påtalemyndighetens påstand. I tillegg ble han fradømt retten til å kjøre bil i 17 måneder fra og med datoen i august 2019 da hendelsen fant sted, og må avlegge ny førerprøve for å få tilbake billappen.

Mannen uttalte i retten at tap av førerkortet er en forsvarlig straffereaksjon. «Han tenker at dette er en god lærepenge», står det videre i dommen.

Likevel valgte han å ta betenkningstid etter at dommen var avsagt.