Nyheter

Villige til å gi mer til de frivillige

Flere av partiene i Moss ønsker å gi mer til frivilligheten. Spørsmålet blir om de klarer å skrape sammen nok penger i et allerede stramt budsjett.

Som Dagsavisen Østfold skrev torsdag, anbefaler rådmannen i Moss å bevilge nesten halvannen million kroner mindre til ulike organisasjoner innenfor helse og sosial, sammenlignet med hva de selv har bedt om.

Dette gjelder de frivillige organisasjonene Home-Start, Moss Frivilligsentral, Eldreliv, Velferdssentralen for eldre og Varmestua. I tillegg ligger det an til at Fontenehuset bare får halvparten av midlene de har søkt om.

Det kan føre til kutt som kan gå utover tilbudene deres.

– Det gjør vondt

Halvard Sand, KrFs gruppeleder, er klar på at de ønsker å justere budsjettet, slik at disse organisasjonene likevel får det de har søkt om.

– Frivilligheten har vært en hjertesak for KrF i mange år. Derfor er det vondt når de blir rammet. Jeg skjønner godt at rådmannen ikke har mer penger til rådighet, men vi skal se om vi klarer å omdisponere noen midler. Vi kommer til å prioritere barnefattigdom, frivillighet og rusfeltet, sier han.

KrF-politikeren er nemlig heller ikke fornøyd med at Fontenehuset rammes.

– Ved å skjære ett sted, får man andre steder som blir belastet mer, for eksempel Nav. Det blir som å tisse på seg hvis du sitter fast i et snøskred. Det er bra der og da, men du fryser fortere i hjel, sier han.

Torill Sørenssen (fra venstre), leder av Frivilligsentralen Moss, Therese Lerstad, leder av Eldreliv og Ingvild Vatne, leder av Home-Start Familiekontakten (HSF) i Moss, må alle fram med sparekniven, dersom rådmannens budsjett vedtas slik det foreligger nå.

Torill Sørenssen (fra venstre), leder av Frivilligsentralen Moss, Therese Lerstad, leder av Eldreliv og Ingvild Vatne, leder av Home-Start Familiekontakten (HSF) i Moss, må alle fram med sparekniven, dersom rådmannens budsjett vedtas slik det foreligger nå.

Skylder på de rødgrønne

Han poengterer samtidig at dersom det sittende styringsflertallet ikke hadde fjernet fritt brukervalg, så ville kommunen ifølge rådmannen ha spart 9,6 millioner kroner.

– Da hadde man hatt mer enn nok penger til dette, sier han.

Det samme poenget trekkes fram av Alexander Leirstein, Frps gruppeleder.

– Dette er hva man får når man velger et styre som ønsker å rekommunalisere sykehjemmene. Det koster penger, og nå ser man hvem som taper på det, nemlig frivilligheten, sier han.

For tidlig å love noe

De fleste partiene har så langt ikke gått gjennom rådmannens forslag til budsjett og bestemt seg for hvilke endringer de ønsker å fremme. Det inkluderer MDG og de to største partiene, Ap og Høyre, som sier det blir for altfor tidlig å komme med noen lovnader nå.

– Det er absolutt en interessere for å imøtekomme søknader, men dette blir en intern behandling i partiet og deretter med de andre styringspartiene, sier Shakeel Rehman, gruppeleder i Ap.

Gruppeleder Sindre W. Mork i opposisjonspartiet Venstre er mer offensiv. Han er klar på at de ønsker å bevilge mer til de frivillige organisasjonene, såframt det er mulig.

– Det betyr i så fall at dere må ta penger fra et annet sted i budsjettet. Vil det være verdt å gjøre en slik prioritering?

– Ja, vi mener det. Dette er noe vi garantert kommer til å følge opp, svarer han.

Står ikke øverst på lista

SV og Rødt er også positive til å gi mer til frivilligheten.

– Det er mye i budsjettet som er omkamper vi fikk gjennomslag for i fjor, inkludert disse søknadene. Det er viktige saker, som vi vil kjempe med nebb og klør for, sier May Hansen, SVs gruppeleder.

De to partiene er likevel klare på at en endring i barnetrygden står øverst på deres ønskeliste. De vil at trygden ikke skal regnes som inntekt for dem som også mottar sosialstønad.

– Det vil i så fall koste kommunen 4,5 millioner kroner. Vi i Rødt foreslår derfor å øke eiendomsskatten fra 3,95 til 4,40 promille, noe som vil gi en merinntekt på 10 millioner kroner. Vi vil også undersøke om de planlagte investeringene på Rabben, hvor kommunen skal gå inn med 10 millioner kroner, kan flyttes over til Moss havn i stedet, sier Eirik Tveiten, gruppeleder i Rødt.

LES OGSÅ: Andelen yrkesaktive i Moss er ventet å synke dramatisk

Mer fra Dagsavisen