Ville drepe ulven som tok Våler-ordførerens sauer - fikk nei

Fylkesmannen har gitt avslag på Østfold Bondelags søknad om å felle ulven som drepte minst 15 av sauene til Reidar Kaabbel (Sp).

Natt til søndag 30. september tok en ulv seg inn på gården til Våler-ordføreren.

En rekke sauer ble drept, mens andre måtte avlives som følge av angrepet. I tillegg er noen fortsatt savnet. Ifølge Kaabbel er totalsummen nær 20 sauer.

– Det så nesten ut som en slakteplass her, sa han til Dagsavisen Østfold etter angrepet.

Frykter nye angrep

Kun to dager etter angrepet på gården til Kaabbel sendte Østfold Bondelag inn en søknad om skadefelling av ulven. Fellingen ble begrunnet med faren for at det kunne skje nye angrep.

– Slik Østfold Bondelag ser det, er det stor sannsynlighet for at ulven angriper flere husdyr på beite i området, og bør derfor tas ut så raskt som mulig før større skade skjer, skrev de i søknaden, som ville åpnet opp for jakt på ulv i både Våler og nærliggende kommuner.

Flere av sauene til Kaabbel er fortsatt savnet etter angrepet.
Foto: Privat Flere av sauene til Kaabbel er fortsatt savnet etter angrepet.

LES OGSÅ: Ulv vandret over 300 km før den ble påkjørt på E6 i Moss (DA+)

Vurderer fortsatt å gi seg

Fylkesmannen avslo søknaden. De mente gjentakelsesfaren ikke var overveiende stor.

– Det er foreløpig for tidlig å avgjøre om angrepet varsler en ny atferd fra ulven her. Vi har ikke grunnlag for å angi at dette angrepet tilsier et større skadepotensial enn det som kan forventes i et område der ulv er nærværende, skrev de i sitt svar.

Kaabbel sier han likevel er bekymret for at et nytt ulveangrep kan skje på gården hans.

– Ja, det er jeg. Nå er jeg mest opptatt av å finne løsninger som gjør at man ikke mister motivasjonen til å ha beitedyr i Våler og Østfold. Da gror hele kulturlandskapet igjen, sier han.

Etter angrepet uttalte han til Dagsavisen Østfold at han vurderte å gi seg som sauebonde. Det gjør han fortsatt.

– Jeg vurderer det ennå. Jeg kommer i hvert fall til å redusere mengden, sier han.

LES OGSÅ: I fjor fikk ulveparet i Østfold tre valper. Det blir trolig deres eneste kull.

Planlegger nye tiltak

Han forteller at han ikke var kjent med søknaden før etter at avslaget hadde kommet.

– Jeg tar avslaget til orientering. Det som jeg fokuserer på nå er å forsøke å hindre at slike angrep skjer igjen, sier han.

Sauene hans var beskyttet med rovviltavvisende gjerder, men Statens naturoppsyn (SNO) antar at ulven kom seg inn til dyrene ved å krysse Hobølelva. Derfor vurderer han å legge gjerder langs elva også.

– Man vet ikke helt sikkert om det var der ulven kom seg inn, men for å eliminere den muligheten vurderer jeg å legge gjerder der også, sier Våler-ordføreren.

Ulven har slått seg ned i Hobølreviret. Her fra et av viltkameraene til Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Foto: Norsk institutt for naturforskning (NINA) Ulven har slått seg ned i Hobølreviret. Her avbildet av et av viltkameraene til Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Kan bli felt uansett

Rovviltnemnda for region 4 (Oslo, Akershus og Østfold) har allerede vedtatt å felle 17 ulver innenfor ulvesonen, deriblant alle dyrene i Hobølreviret. Det er antatt at ulven som drepte sauene til Kaabbel var én av disse.

Rovviltnemndenes vedtak er påklaget og vil endelig behandles av Klima- og miljødepartementet. Lisensfellingsperioden innenfor ulvesonen starter 1. januar.

LES OGSÅ: La ut døde husdyr som åte

Over 350 østfoldinger står klare

Dersom Rovviltnemndenes vedtak blir stående, står varaordfører Håvard Jensen (Frp) i Hobøl klar med geværet. Han er nemlig én av 354 østfoldinger som har fått tillatelse til lisensfelling av ulv, skriver Smaalenenes Avis.

– Jeg er både jeger og fisker, så når det blir lovlig å felle en art er det bare å hive seg på. Både gaupe og ulv er fascinerende dyr å jakte på, mener han.

Han presiserer at det ikke er på bakgrunn av angrepet på gården til Kaabbel at han har registrert seg som ulvejeger.

– Jeg er genuint interessert i å være ute i naturen og jakte. I tillegg er jeg opptatt av å forsvare bikkja mi. Magefølelsen min forteller meg at jeg får mindre trøbbel hvis jeg skyter en ulv som angriper bikkja mi, hvis jeg allerede har fellingstillatelse, sier han.

LES OGSÅ: Så mange ulver bodde i Østfold forrige vinter