Vill biljakt gjennom Moss - kjørte på rådyr og skal ha holdt 90 km/t i 30-sone

En mann er dømt til samfunnstraff etter å ha forårsaket en politijakt som virker tatt ut av en Hollywood-film.

Natt til onsdag 30. mai i år setter mannen i 20-årene seg inn i et kjøretøy som er påført stjålne bilskilt. Han er påvirket av alkohol. I bilen ligger åpne og uåpnede ølflasker.

I passasjersetet sitter en venn. Vitner har forklart at begge hadde på seg finlandshetter, men disse ble ikke funnet i ettertid.

Hovedpersonen har ikke førerkort. Faktisk har han aldri tatt noen kjøreopplæring.

Så starter han motoren og setter i vei.

Kjørte på rødt lys og traff rådyr

Ferden begynner midt i Moss sentrum, i nærheten av Rådhusbrua. Kort tid etter blir de oppdaget av en politipatrulje, som setter på blålysene. Bilen stopper ikke.

I det de når Kongens gate, kom det politiet har beskrevet som «en vill eksplosjon»: Bilen fyrer av gårde med politiet på slep, som nå har skrudd på sirene også. De passerer Flemminghjørnet – på rødt lys.

Biljakten fortsetter videre østover langs Abels Gate. I det de når Onstad-svingen, treffer fluktbilen et rådyr. En av politimennene har forklart at dyret ble liggende å sprelle med beina.

Råkjørte forbi skole

Ferden fortsetter langs Vålerveien, hvor de blant annet passerer Krapfoss skole. Her er fartsgrensen 30 km/t, og veien full av fartsdumper.

Politiet mente at mannen må ha holdt 90 km/t forbi denne strekningen. Retten påpekte at det ikke kunne bevises, men slo fast at mannen holdt «en svært høy hastighet».

Biljakten ender på en parkeringsplass, hvor politiet må knuse et av vinduene på bilen for å pågripe mannen og hans passasjer.

Føreren forklarte at han så politiets sirener og blålys, men at han unnlot å stoppe. Han hadde ingen forklaring på hvorfor.

Ba om fengselsstraff

Dagsavisen Østfold har tidligere omtalt selve tiltalen, men nå er mannen altså dømt.

Aktor ba om 30 dagers ubetinget fengsel, men fikk det ikke som hun ville. I stedet ble mannen dømt til 40 timers samfunnsstraff.

Han må også betale en rekke erstatningskrav og mistet retten til å skaffe seg førerkort for alltid.

I tillegg til den nevnte biljakten, ble mannen dømt for skadeverk av en rekke andre biler, som skal ha skjedd i forbindelse med ulike tyveriforsøk.

LES OGSÅ: Mann døde etter bilulykke i Sarpsborg - skal ha truffet autovernet og flydd rundt 100 meter ut på et jorde