Nyheter

Vil stanse asylbarna

Selv ikke de yngste bør få varig opphold. Slik vil kanskje færre foreldre sende barna sine ut på farlige reiser, mener Ingjerd Schou (H).

Bilde 1 av 2

Aldri er det kommet flere enslige, mindreårige asylsøkere (EMA) til Norge enn i fjor, da 5.300 asylbarn ankom landet. Til Sverige kom 30.000 og totalt til Europa rundt 90.000. Hele 55 prosent av dem som kom til Norge var under 16 år, og den aller yngste som reiste alene bare ni år, ifølge UDI og Bufetat.

Professor: Send dem hjem

De mange barna spesielt under 16 år bekymrer stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) fra Østfold.

Både for å hindre at kriminelle nettverk vokser med menneskesmuglingen, og ikke minst av hensyn til barna selv, må norsk politikk gjøre det mindre attraktivt for foreldre å sende barna alene ut på den farlige reisen, mener Schou.

– Vi har midlertidig opphold for asylbarn mellom 16 og 18 år, men det burde også gjelde dem som er enda yngre. Dessverre fikk ikke regjeringen gjennomslag for det i forslagene til innstramminger i vår. Vi må sende tydelige og sterke signaler ut i verden, slik at foreldre slutter å sende barna sine ut på en farefull ferd alene, sier hun til Moss Dagblad, og støtter seg til en kronikk forfattet av barnelege og professor Trond Markestad i onsdagens Dagbladet.

Kronikken delte Schou på sin Facebook-side. Markestad tar til orde for at asylbarna bør returneres til hjemlandene snarest mulig etter ankomst Norge.

«Erfaringer, ikke minst fra 2. verdenskrig, viser at barn kan ta alvorlig psykisk skade av å bli skilt fra foreldrene i krisesituasjoner. Uansett er det et uakseptabelt overgrep mot barn å sende dem fra seg på denne måten, og dess sterkere signaler vi gir om at de vil få opphold, dess flere og stadig yngre barn vil bli sendt», skriver han.

Alene og utsatt

Blant 859 enslige under 16 år til Norge i fjor var 15 prosent under 13 år. Den yngste i følge med eldre søsken var bare sju år.

Blant annet utsatt for overgrep og tvang, får de hjelp av kriminelle til å krysse nasjonale grenser ulovlig. Mange risikerer livet på ferden over Middelhavet, før de kommer til et fremmed land med fremmed språk og kultur – og uten nære omsorgspersoner. Over 95 prosent av asylbarna under 15 år får vedtak om opphold i Norge og skal bosettes i en kommune, enten i døgnbemannet bofellesskap eller fosterhjem, ifølge en rapport fra Bufetat.

– Selvsagt skal vi ta godt vare på dem som kommer, men er vi tydelige på at de ikke får permanent opphold i utgangspunktet, tror jeg færre foreldre vil følge drømmen om en bedre verden på denne måten. Dette blir nok høyaktuelt igjen nå i sommer, tror Schou.

Hittil i år er bare 27 EMA under 15 år registrert ankommet – det laveste nivået siden 1993, ifølge seksjonsleder for EMA i Bufetat, Gaute Ingeson Fossbakk.

Mer fra Dagsavisen