Beate Aakerøy er bibliotekssjef ved Moss bibliotek. FOTO: HANNA K. SOMMERSTAD

Vil nå flere med e-bok

NAVN I NYHETENE: Beate 
Aakerøy (54) er biblioteksjef ved Moss Bibliotek og i dag lanserer biblioteket sin e-boksatsing med kampanje på togstasjonen i Moss.

I dag er det kampanjestart for å synliggjøre e-bok-tilbudet til Moss bibliotek. Hva går tilbudet ut på?

- Dagens kampanje markerer at folk nå kan låne bøker elektronisk. Man laster ned appen eBokBib, som finnes tilgjengelig for både IOS og android. Så går man inn på bibliotekets nettsider og sjekker hvilke bøker som er tilgjengelige, og laster dem ned derfra, via appen. Dersom boken er utlånt, kan du sette deg på venteliste og få varsel når boken er tilgjengelig. Bøkene blir også automatisk levert tilbake når lånetida er utløpt. Dette er et samarbeid mellom alle bibliotekene i Østfold og fylkeskommunens initiativ, Østfold Biblioteksutvikling.

Men e-bøker er jo digitale filer. ­Hvorfor er det ventetid på dem?

- Egentlig er det jo en digital fil som man kunne lånt ut uendelig av, men det har med avtaler med forleggerne å gjøre, og hensynet til en ny, digital økonomi.

Hva skjer på Moss stasjon i dag?

- Der vil bibliotekets ansatte dele ut kampanjemateriell og sjokolade eller hjemmebakst. De er ramme på hjemmebakst, de bibliotekansatte! Det blir en glimt i øyet-kampanje som ­markerer at det nå endelig er mulig å låne e-bøker. Dette har vi ventet lenge på og er veldig fornøyde med at vi nå kan tilby det.

Vil ikke dette bety at færre folk ­besøker selve det fysiske biblioteket?

- Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror bare at vi får et bredere tilbud som når ut til flere. Det er med på å gjøre biblioteket relevant, og det gjør aldri noe å følge med i tida.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det må bli Bibelen. Den rommer mye fantastisk litteratur.

Hva gjør deg lykkelig?

- Gode hverdager, hvor jeg kjenner at jeg trives med det jeg holder på med. Den gode arbeidsflyten, det å bevege seg og å være i form. Og god mat og godt drikke. Det er livets store gleder.

Hvem var din barndomshelt?

- Sverre Fjelstad, han som hadde naturprogrammer på TV. Han var ute i skogen og fotograferte - og var helt fantastisk. Og så løvinnen Elsa, en ekte løve, som også ble vist på TV.

Hva misliker du mest 
ved deg selv?

- Det er ingenting jeg misliker veldig. Hvis det er det, prøver jeg virkelig å gjøre noe med det.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drikker jeg rødvin og ser på en god film. Det er ikke mye utskeiing. Jeg koser meg hjemme sammen med mannen min. Det er topp.

Hva er du villig til å gå 
i demonstrasjonstog mot?

- Det må være noe som berører ­fundamentale menneskerettigheter. Noe som jeg kjenner veldig på, som berører noen fundamentale verdier hos meg selv. Jeg gikk i Nei til EU-tog en gang. I plaskregn. Det er lenge siden.

Er det noe du angrer på?

- Nei. Man lærer underveis, og så justerer jeg kursen så godt det lar seg gjøre. Det er ikke noe jeg angrer på så mye at det sitter i meg.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Det er et umulig spørsmål. Det spørs hvor lenge man skulle sittet der. Jeg tror jeg må svare mannen min. Han er kyndig og løsningsorientert.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no