Vil at Sylvi Listhaug tar over som ny nestleder i Frp etter Per Sandberg

Stortingspolitiker Ulf Leirstein mener den avgåtte statsråden er den perfekte kandidaten til å erstatte Per Sandberg, og at eventuelle kontroversielle uttalelser hun bringer med seg er en fordel for partiet.

Mandag ble det kjent at Per Sandberg trekker seg som fiskeriminister og nestleder i Frp, etter den mye omtalte Iran-turen.

Dagen etter meldte VG at Sylvi Listhaug var favoritt til å ta over det ledige nestledervervet til Sandberg. Det mener stortingspolitiker og partifelle Ulf Leirstein ville vært et godt valg.

– Hun er uten tvil den rette til å ta over. Hun er veldig populær blant våre velgere og er litt lik Per, ved at hun er veldig klar i sin tale, sier han.

Vil ha en friere rolle

Listhaug valgte som kjent å gå av som justisminister, etter at hun fikk kritikk for et Ap-kritisk innlegg som ble publisert på hennes Facebook-side. Leirstein, som for øvrig også måtte trekke seg, i hans tilfelle på grunn av beskyldninger om seksuell trakassering, mener det at Listhaug ikke lenger er en del av regjeringen er et av hennes sterkeste kort.

– Det er en veldig fordel for henne at hun har vært i regjering, men ikke er det lenger nå. Frp trenger noen som kun tenker på partiet. Per ble mer en fiskeriminister enn nestleder. Jeg tror partiet savner noen i partiledelsen som har en litt friere rolle. Det taler til Sylvis fordel, sier stortingspolitikeren på Østfold-benken.

LES OGSÅ: Bahareh Letnes: Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt
LES OGSÅ: Siv Jensen: Listhaug er en åpenbar nestlederkandidat

– Styrkes av kontroverser

Han er ikke bekymret for at Listhaug kan ende opp med å bringe partiet flere kontroversielle saker. Han mener snarere at hennes kontroversielle opptreden kan være en styrke.

– Det at hun har en klar tale er noe velgerne vil ha. Jeg mener hennes tøffhet og det at hun er kontroversiell i «mainstream media» er en fordel for oss.

– Hvorfor det?

– Fordi det betyr at hun faktisk mener noe, svarer Leirstein, som legger til at det er viktig med en balanse i partiet, med det han kaller mer «rolige» politikere også.

LES OGSÅ: Erna Solberg mener journalistene er blodtørstige i sin jakt på detaljer i Sandberg-saken

Ikke bare Listhaug

Erlend Wiborg, som i likhet med Leirstein er stortingsrepresentant for Frp og fra Moss, er ikke like rask med å utpeke Listhaug som Sandbergs arvtaker.

– Det er ingen hemmelighet at Listhaug har vært en veldig viktig politiker for Frp de seneste årene. Men dersom vi skal ha en nestleder til, har vi mange aktuelle kandidater, ikke bare Listhaug, sier han.

Han skryter samtidig av Ketil Solvik-Olsen, og sier det ikke er gitt at Frp i det hele tatt trenger en annen nestleder.

LES OGSÅ: Helge Simonnes: Også Per Sandberg har rett til å bli elsket
LES OGSÅ: Arne Strand: Med både Per Sandberg og Sylvi Listhaug er Frps to mest markerte profiler ute av regjeringen

Støtter Sandbergs avgang

De to mossingene er derimot enige om én ting: Det var riktig av Sandberg å trekke seg nå.

– Jeg tror han bestemte seg allerede for en uke siden at han ville ut, sier Leirstein.

– Det viser at han nok en gang setter partiet og landet foran seg selv. Det synes jeg er voksent og ansvarlig å gjøre når situasjonen ble slik som den ble, sier Wiborg.

Begge er også samstemte om at Sandberg-saken vil skade Frp, men kun på kort sikt.

– De fleste klarer å skille at vi har én person som har gjort noe dumt, kontra hva partiet faktisk står for, sier Leirstein.

LES OGSÅ: Opposisjonen krever fortsatt svar fra Erna Solberg om Per Sandberg-saken
LES OGSÅ: Flere medlemmer av regjeringen har brutt mobilreglene