Frank Årvik håper at barnebarna Amalia (til v.) og Nora Hovden vokser opp i en by der planer ikke bare blir snakket om, men også gjennomført. FOTO: KENNETH STENSRUD

Vårt nyttårsforsett: En mer levende by

Innbyggernes nyttårsønsker for Moss er klare: Vi vil ha mer handling og mindre prat.

 

Av Elisabeth Skovly og Kenneth Stensrud

Vi sjekket hva et knippe mossinger håper vil skje med byen deres i løpet av dette året. Ettersom mange av planene ligger enda lenger fram i tid, handler det mer om veien videre og ikke selve destinasjonen.

 

Forbedringspotensial

Mange mener mye, men fellesnevneren er at alle synes Moss har et forbedringspotensial, særlig innenfor byutvikling og når det kommer til det å skape mer liv i sentrum.

Frank Årvik er én av innbyggerne som engasjerer seg i temaet. Han mener det byen trenger aller mest er å bli kvitt ferjetrafikken, som har vært en gjenganger i lokalpolitikken i mange tiår nå.

- Ferja er en fin ting, men det er ikke trafikken den fører med seg. Man skulle ha lagt den i bakken og bort fra sentrum for lenge siden.

 

- Stiller opp på dugnad!

Han synes den manglende vitaliseringen de siste årene har ført til at byen i dag rett og slett råtner bort, bokstavelig talt.

- Bygninger forfaller mange steder. Nå er det på tide å gjøre noe, i stedet for bare å snakke om det.

- Hva tror du må til for at man får mer handling her i byen?

- Det handler om å innse at vi alle må bite i det sure eplet og ta vår del av kaka, ellers kommer vi ingen vei. Jeg blir gjerne med på en dugnad allerede nå på mandag, jeg!

 

 

Martina Svarem

- Jeg håper dette blir året hvor noen tar tak og skaper mer liv i sentrum. Enten om det er Amfi-senteret, eller kommunen, det spiller ingen rolle. Det er ingen som tok ordentlig tak i det i fjor, og derfor er det lite liv spesielt i gågata. Om det blir mer liv kommer flere folk ut og bruker restaurantene og tilbudene.

Kaja Helene Olsen

- Jeg håper vi slutter å prate om storkommune. Jeg synes det er kjipt at de små kommunene som Råde og Våler skal bli en del av store Moss. Jeg tror vi mister identiteten om alt blir slått sammen, og det hele blir upersonlig. Våler er jo i seg selv gigantisk! En fordel er jo at vi kan bli knyttet tettere sammen, men jeg tror det blir veldig upersonlig.

Erik Johnsen

- Jeg håper vi får se planer for Peterson som ikke bare består av boliger. Vi kan se til for eksempel Fredrikstad, der er det en bryggepromenade med en miks av restauranter, utesteder og andre tilbud. Jeg håper vi får noe lignende her i på Peterson-tomta. Om det blir mer tilbud i sentrumsområdene blir det også mer liv, og folk har lyst til å ta seg en tur ut.

Terje Been

- Jeg drømmer om flere arbeidsplasser til byen. Jeg jobber selv i utlandet, og bare bor i Moss. Hadde vi hatt flere og mer spennende arbeidsplasser her kunne jeg kanskje jobbet her i stedet. Det er dessverre lite industri igjen, bare se på Værven, Glassverket og Peterson. Det er ingenting igjen. Det er nesten bare butikker som holder til her. Det er synd.

Trond Sørdal

- Jeg gleder meg veldig til Metro-bussen kommer. I dag er busstilbudet dårlig, og det er ofte en time eller en halvtime å vente. Jeg er i byen hver dag, og da er det ikke noe bra når jeg må vente så lenge. Et bedre busstilbud i 2015 vil gjøre det enklere å komme seg til og rundt i byen, noe som kanskje skaper mer liv her.

Marion Korsmoe

- Jeg har ett spesifikt ønske, og det er at vi får på plass en skikkelig kaffebar her i byen. Et sted de lager ordentlig god kaffe. Det mangler vi. Et slikt sted vil kanskje også tiltrekke seg flere folk til byen, og dermed skape mer liv her. I dag er det mange som reiser til kjøpesentrene, og da blir det stille i sentrum. Det håper jeg endrer seg i 2015!

Svein Arne Eriksen

- Jeg håper vi blir enige om å slå sammen kommunene Råde, Rygge, Våler og Moss, og gjerne flere om de vil være med. Det er viktig, slik at vi kan skape en kommune med bedre og rasjonell drift, som er bedre økonomisk rustet. Vi vil tåle mer om vi ser større. En stor kommune vil også tiltrekke seg ny og spennende næring.

Iselin Saastad

- Moss som by er i dag komplett med mange gode tilbud. Men jeg skulle ønske folk brukte sentrum mer i år, slik at kafeer, spisesteder og utesteder overlever. Det har vært mange tomme lokaler, men heldigvis har det kommet noe nytt. Nå håper jeg at alle bruker de tilbudene vi har, slik at det ikke blir enda flere tomme vinduer.

Kjell A. Kristiansen

- Jeg tror det vil skje mye i 2015, men det tar lang tid fra vedtak blir fattet og til vi ser det i virkeligheten. Jeg tror ikke det vil skje noe stort med for eksempel ny tunnel ut av Moss, selv om jeg håper mange brikker faller på plass. Og: jeg er ikke motstander av kommunesammenslåing, så jeg håper det skjer noe der. Vi må tenke framover, og en stor kommune vil være det riktige.

Toril Mortvedt

- Jeg ønsker et mer stabilt arbeidsmarked, der vi ikke ser mer konkurser og tap av arbeidsplasser. Det har det vært veldig mye av i det siste, og det er trist. Det virker som om det er vanskelig å etablere seg her i byen. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, men det kan virke som om mossefolket er skeptiske til nye ting. Det er leit, for vi må ha på plass mer ny næring.