Nyheter

Varsler planlagt skyting i Moss sentrum

Dersom du hører skudd i byen torsdag og fredag, er det bare å skylde på svenskene.

Den store nordiske krig skal nemlig gjenskapes. Det vil si: Deler av det andre slaget i Moss, der oberst Vincents Budde slo de svenske styrkene til oberst Melker Falkenberg.

Målet er at folk skal få et innblikk i hvordan det var å bo i byen på denne tida. Elever fra 5, 6. og 7. klasse i mosseskolen er invitert til arrangementet, som Moss by- og industrimuseum står bak. Dette er tredje året de har det samme opplegget.

– Det blir en stor overraskelse for mange av elevene. De vet ikke helt hva som venter dem. Mange tror de bare skal på museet og ha en vanlig historietime, men det er mye kulere enn det, sier Eileen Jahren Eriksen, formidler ved Moss by- og industrimuseum.

Måtte sende ut nabovarsel

Den militærhistoriske foreningen Kong Frederiks IVs Tambourafdeling av 1704 fra Fredrikstad stiller opp med fem menn: én kaptein, to musketerer, én tambur og én signalhornist. De skal blant annet skyte med løsskudd mot fossen fra brua over Lilleelv.

– Da runger det godt her i Møllebyen, for å si det sånn, forteller Eriksen.

Museet har sett seg nødt til å sende ut et nabovarsel, for å forberede folk på smellene. Løsskuddene skal avfyres klokken 10.45 og 12.45 torsdag og fredag.

Avgjørende slag

Det er ikke bare de norske «soldatene» fra Kong Frederiks IVs Tambourafdeling av 1704 som skal kle seg ut. Flere av de ansatte på museet vil også gjøre det samme.

– Jeg har blant annet på meg en drakt fra 1700-tallet. Jeg skal være en litt staselig kvinne, mens kollegaen min er tjenestepike, forteller Eriksen.

Hun håper elevene vil lære litt om 1716 og hva som skjedde i Moss på den tida.

– Det er ikke alle som vet hvor viktig krigen var. Det som skjedde her i var viktig for det som skjedde fire år senere, da Moss ble en egen by. Dette hadde også mye å si for Østfold og grensetraktene, sier hun.

LES OGSÅ: Fant 300 år gamle muskettkuler fra Den store nordiske krig på Sjøbadet i Moss

Mer fra Dagsavisen