Vant Innovasjon Norges BU-pris i Østfold

På Bestemor Lillys Kjøkken bruker de fortsatt de originale oppskriftene fra 1940-tallet.

Hvem: Therese Kiserud (44)

Hva: Driver Bestemor Lillys Kjøkken, sammen med broren Ole Robert Fimbul Kiserud.

Aktuell: Våler-bedriften ble torsdag tildelt Innovasjon Norges Bedriftsutviklingspris (BU) i Østfold (tidligere kjent som Bygdeutviklingsprisen).

 

Dere ble kåret til Østfolds beste landbruksbedrift i utvikling. Hvordan er det å få denne anerkjennelsen?

– Det er helt fantastisk. Vi føler oss veldig beæret. Det er en stor anerkjennelse for det vi jobber for.

Vinneren fra hvert fylke får tildelt 50.000 kroner. Hva skal de pengene gå til?

– Det kom så brått på at vi har ikke rukket å fundere så mye på det ennå. Vi skal i hvert fall ha et hyggelig arrangement for våre ansatte, for å feire denne prisen.

Prisen gis til de som har klart å etablere en vellykket bedrift eller næring, med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. På hvilken måte står landbruket og Våler sentralt i driften deres?

– Det står veldig sentralt. Bestemor Lillys Kjøkken er bygget opp og drives på en familiegård i Våler, hvor vi produserer svinekjøtt av høy kvalitet. Bedriften vår ble startet med basis i gårdens ressurser.

Hvem var egentlig bestemor Lilly?

– Hun var opprinnelig fra Sørlandet, men flyttet til Våler på 40-tallet. Hun var bondekone og husmor. Det var mange mennesker som bodde på gården, så hun lagde mat for opptil 20 mennesker hver dag. Mye av tida hennes gikk derfor til matlaging. Etter hvert ble hun kjent for maten hun lagde. Det finnes fortsatt folk her i bygda her som husker henne for maten sin. Hun var veldig raus. Hun var også så lur at hun samlet alle de fine oppskriftene sine og skrev de ned i en kokebok.

Dere bruker fortsatt hennes oppskrifter?

– Ja, på enkelte av de klassiske, gamle rettene, som lapskaus, karamellpudding og ertesuppe.

Hva tror du hun hadde sagt til denne prisen?

– Det hadde hun syntes var helt storslagent. Hun hadde nok vært fryktelig stolt. Og det er med stolthet vi har med henne inn i bedriften vår i dag.

Hvordan har dere klart å videreføre arven hennes?

– Ved at vi fortsatt er en familie som er samlet og driver her på gården. Vi er opptatt av nærhet og raushet, vi også. Personlig tilstedeværelse er viktig for oss. Vi lager maten rett fra hjertet – i hennes ånd. Det mener vi 100 prosent.

Hva tror du det er som skiller dere ut fra andre cateringvirksomheter?

– Vi lager mat fra egne råvarer, som vi har en ekstra nærhet til. I tillegg prøver vi å bruke flest mulig andre lokale produsenter fra Våler og kommunene rundt.

I dag drives Bestemor Lillys Kjøkken lokalt i Våler, men dere har også et mål om å ekspandere videre utover i Østfold, stemmer det?

– Vi leverer allerede catering til hele Østfold og en del til Akershus. Vi har også noen faste kunder i Oslo. Slik sett har det allerede begynt å bre seg langt uten for kommunegrensa her. På sikt ønsker vi også å få lansert en linje med produkter basert på kjøttet på gården her. Det kan bli både regionalt og nasjonalt. Selve bedriften kommer uansett ikke til å flyttes fra Våler.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Kokeboka til bestemor Lilly.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å ha gode folk rundt meg.

Hvem var din barndomshelt?

– Der må jeg nok si bestemor. Hun var veldig samlende og inkluderende, og hadde alltid noe godt å si om alle mennesker.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er litt utålmodig.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da reiser jeg til Sørlandet, der bestemor Lilly kommer fra, og spiser hummer.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– For landbruket. Det er viktig å få budskapet ut om hva vi bidrar med og hvorfor vi gjør som vi gjør: Hvorfor man som bonde mener det er viktig med et landbruk i Norge.

Er det noe du angrer på?

– Ja, det er det selvfølgelig.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Erna Solberg. Da kunne jeg fortalt henne noen sannheter om hvor viktig norsk landbruk er.