Annonse
Rune Aae.

Våknet til fuglesensasjon i bakgården

Navn i nyhetene med Rune Aae (48), høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold. Hundrevis av fuglekikkere har tatt turen til Råde etter at det ble gjort lydobservasjoner av en maskerikse. Aae bor like i nærheten.

Annonse
Lokale nyheter

Hva er egentlig en maskerikse og hvorfor har folk reist langveisfra for å høre den?

– Det er en art som hekker i Canada og USA, så den skal absolutt ikke være i Europa. Likevel har den flydd over Atlanterhavet og kommet til Norge. Vi vet ikke om den kom til Sentral-Europa eller England først, men nå er den i hvert fall i Råde.

Har du selv fått med deg lyden?

– Ja, jeg dro en halvtime etter at den ble bekreftet. Jeg bor like ved. Dette var midt på natta og jeg hadde allerede lagt meg. Jeg har en egen app på telefonen som varsler om slike ting. Personer som hører nye eller spesielle fugler legger det ut. Så får de som abonnerer opp en melding på mobilen. Jeg fikk varselet klokken 01.30. Jeg hadde ikke hørt om fuglen en gang, så jeg tenkte at «dette her kan jeg ikke gå glipp av». Dette er det første funnet av en maskerikse i Norge gjennom tidene. Jeg bor tre minutter unna med bilen. I det jeg åpner bildøra satt den og ropte. Det var artig.

Hvor stort er dette, egentlig?

– Første funn av en art i Norge er noe helt spesielt. Det er kronen på verket. Det er så stort at folk slipper det dem har i hendene og drar hit. Det er nok enda større for dem som virkelig reiser rundt i landet og vil se eller høre alt som finnes av sjeldne norske arter.

Hva synes du om at den har slått seg ned i nærområdet?

– Helt all right! Jeg har ikke tid til å reise rundt og høre på sjeldne arter, så når jeg får den på dørstokken er det helt glimrende.

Hvor lenge tror du at den blir i Råde?

– Det kan godt hende at den har vært her lenger enn vi tror. Kanskje allerede i 14 dager. Det kan tyde på at den synes det er ganske greit å være her. Den er en typisk våtmarksfugl, og området her passer den bra. Hvis vi er heldige kan den bli her gjennom hele sommeren – hvis ingen forstyrrer den for mye.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Don Quijote. Det er en fantastisk god og artig bok. Ellers vil jeg nevne «Svøm med dem som drukner» av Lars Mytting.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være ute i naturen. Da kjenner jeg sjelsro.

Hvem var din barndomshelt?

– Bestefar.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har en tendens til å utsette ting altfor mye. Jeg begynner litt for sent med alt.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drar jeg på kino.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det har jeg allerede gjort: mot den håpløse ulvejakta. Det jeg aller helst ville gått i tog mot nå er frislippet av vannskuter.

Er det noe du angrer på?

– Jeg kunne kanskje vært mer sammen med far før han døde.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Dag Olav Hessen. Han er en fantastisk biolog og formidler.

Annonse