Våknet av at mann hadde sex med henne

Mannen nektet for å ha voldtatt kvinnen, men mener en mulig forklaring kunne være at han fikk utløsning mens han selv sov.

Voldtekten skjedde i kvinnens leilighet i Moss. Der endte de to opp etter en fest på byen.

Mannen i 20-årene innrømmet at han hadde ligget naken inntil den jevnaldrende kvinnen, men benektet at de hadde hatt sex. Tekniske prøver viste at mannens sæd hadde endt opp i kvinnens underliv. Han kunne ikke huske å ha fått utløsning, men mente det kunne ha skjedd mens han selv sov.

De to hadde tidligere hatt samtykkende, seksuell omgang ved flere anledninger, men på dette tidspunktet hadde de ikke lenger et slikt forhold, kommer det frem i dommen fra Moss tingrett. Det tilsier uansett ikke at han kan ha trodd at det også var anledning til sex denne gangen, konkluderes det i dommen.

LES OGSÅ: Denne overgrepsvideoen tar av på internett

Må ha skjønt at det ikke var frivillig

Et av de sentrale spørsmålene i saken var hvorvidt kvinnen faktisk sov, og derfor var ute av stand til å motsette seg handlingen. Et vitne forklarte at fornærmede var så full at hun var ute av stand til å kle av seg selv rett før hun gikk og la seg. Den endelige konklusjonen til Moss tingrett var klar:

– Retten mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at [fornærmede] sov da den seksuelle omgangen fant sted. Det er ingen opplysninger i saken som skulle tilsi at [fornærmede] var våken da den seksuelle omgangen fant sted. Det har ikke vært noen form for kommunikasjon eller kroppsbevegelser fra [fornærmedes] side.

Det neste sentrale spørsmålet gikk på hvorvidt mannen handlet med forsett eller ei, altså hvorvidt han visste at kvinnen var ute av stand til å motsette seg sexen. Også der var dommertrioen klar:

– Retten bemerker at det ikke er noen holdepunkter i saken for at [fornærmede] via sin opptreden og kroppsspråk har dannet grunnlag for at [den nå domfelte mannen] kan ha trodd at den seksuelle omgangen var frivillig, konkluderes det.

Det vises blant annet til at fornærmede dyttet bort mannen da han forsøkte å kysse henne mens de lå i senga og at noe av det siste vitnet sa til mannen før hun forlot leiligheten var at han «ikke skulle prøve seg».

LES OGSÅ: Overgrepsmottaket i Østfold fikk tre nye voldtektspasienter på én helg

Lang ventetid førte til at mannen fikk strafferabatt

Fire års fengsel ble beregnet til å være passende straffeutmåling i saken, men på grunn av lang saksbehandlingstid fra politiet fikk mannen et fradrag på et par måneder. Forholdet ble først anmeldt i februar 2017, mens dommen ble avsagt i Moss tingrett 28. juni.

Mannen ble dermed dømt til tre år og ti måneders fengsel. Han må også betale kvinnen 90.000 kroner i oppreisning.

Her delte retten seg. Hoveddommer Wenche Flavik mente summen burde vært 150.000 kroner, noe som også var bistandsadvokatens påstand, men de to meddommerne mente 90.000 kroner var nok. Dette ble begrunnet med at det ikke er noen opplysninger i saken som tilsier at kvinnen ble påført noen traumer som følge av hendelsen.

LES OGSÅ: Mann voldtok kamerat etter fest – befølte annen mann under elgjakta