Sindre Lysø (18) fra Rygge ligger an til å bl valgt inn som sentralstyremedlem hos AUF. FOTO: PRIVAT

- Utrolig klar for jobben

NAVN I NYHETENE: Sindre 
Lysø (18) er NHH-student og ungdomspolitiker fra Rygge. Han ble denne uka enstemmig innstilt som sentralstyremedlem i AUF. Endelig avgjørelse faller under landsmøtet i oktober.

En enstemmig valgkomité har denne uka innstilt deg som medlem i AUFs sentralstyre. Hvordan føles det?

- Det føles utrolig bra. Det er en stor tillit og en ære å bli innstilt i Norges største, og kanskje viktigste politiske ungdomsorganisasjon. Jeg er utrolig klar for oppgaven. Jeg har vært med i AUF i over fem år nå. Hvis landsmøtet fortsatt ønsker å gi meg tillit, er den en anerkjennelse av jobben jeg allerede har gjort, i tillegg til at et sentralstyreverv er en stor mulighet til å påvirke politikken på et høyt, reelt nivå.

Er det skummelt?

- Jeg føler litt ærefrykt. Det er stort og alvorlig. Men jeg tror at med et bra team, og med 14.000 AUF-ere i ryggen, kan komme med saker på vegne av mange flere enn seg selv, og da er det først og fremst gøy.

Hva blir dine oppgaver i sentral-
styret, dersom du blir valgt?

- Det er det sentralstyret som skal velge, men jeg har ymtet frampå at jeg kunne tenke meg å jobbe med saker som handler om arbeid, næring, kunnskap og klima. Å koble næring til klimadebatten, tror jeg er helt avgjørende for å skape et reelt alternativ til «oljearbeidsplassene».

Vil du bli statsminister?

- He, he. Det er et hypotetisk spørsmål som du ikke kommer til å få et svar på. Jeg vil være der jeg kan påvirke samfunnet til å bli mer rettferdig. Og det skjer på mange nivåer.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg leser egentlig mest aviser, men «Drageløperen» er nok den boken jeg har fordypet meg mest i, og den som har gjort størst inntrykk på meg.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det å føle at jeg får til ting. Opplever at jeg får anerkjennelse for det.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg har alltid sett veldig opp til besteforeldrene mine og hatt et godt forhold til dem. Farfar har også hatt erfaring fra politikken. Jeg har lært mye av ham og lyttet veldig til det han har hatt å si.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Det er ikke noe jeg direkte milsluker, tror jeg. Jeg liker å tro at jeg er en positiv fyr. Jeg mener man skal være fornøyd med den man er og vektlegge det positive.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da er jeg sammen med venner og finner på noe sprøtt - kanskje vi arrangerer en temafest. Det syns jeg er utrolig gøy. Det er viktig å være sosial.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Ekstremisme. Det er noe jeg er villig til å gå i demonstrasjonstog mot. Det er nødvendig å kunne gå i demonstrasjonstog mot krefter som mener at kvinner ikke skal ha samme rettigheter som menn - forhold vi tar som selvsagt i vårt samfunn. Og så vil jeg stå opp for en rettferdig fordeling av goder, og mot mennesker som er opptatt av å ta mest til seg selv.

Er det noe du angrer på?

- Ikke noe stort som jeg kommer på. Veien til blir til mens man går, og man har alltid en mulighet til å rette opp og gjøre ting om igjen, dersom man angrer.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Martin Kolberg. Han er en utrolig artig fyr. Jeg er veldig begeistret for ham, både som type og politisk. Det han tenker og står for hadde det vært gøy å høre mer om.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no