Tvillingsøstrene Stine (t.v.) og Ida Lund er medlemmer i Natur og Ungdom, og engasjerer seg for miljøet. For dem er det ikke aktuelt å spise mat som inneholder palmeolje. – Vi har lyst til å reise til regnskogen og jobbe som frivillige. Noen lurer på hvorfor vi gidder dette og synes det er teit. Flere burde brydd seg, forteller de. FOTO: KJERSTI THEA STRØMNES

Unge blir mer klimabevisste

Flere unge er opptatt av klimaet, men ungdomsorganisasjonen Spire er bekymret for at engasjementet ikke strekker seg lenger enn til «likes» på Facebook.

Mina Vinje (18) er nestleder i Natur og Ungdom i Moss og har alltid brydd seg om miljøet. I begynnelsen av desember reiser hun til klimatoppmøtet i Paris. Med buss, selvsagt. Hun har et ønske om at ungdom skal engasjere seg mer i klimaspørsmålet.

– Mange tenker at det ikke angår dem, sier Vinje.

Holder ikke å «like»

Likevel viser TNS Gallups klimabarometer fra 2015 et økende engasjement blant de unge. Fra en 11. plass i 2011, plasserer dagens ungdom klimaendringer på andreplass i listen over 14 ulike saker.

Leder Mari Gjengedal i miljøorganisasjonen Spire er imidlertid bekymret for det hun kaller «Facebook-engasjement».

– Det er en utfordring dersom man bare engasjerer seg ved å trykker «liker».

Ifølge Gjengedal er videregåendeelever vanskeligst å nå gjennom til.

– Bevisstheten er på vei opp, men ungdom på videregående opplever en prestasjonskultur som ikke var der før, sier hun.

Gjengedal tror engasjementet blant dagens unge tar andre former enn tidligere.

– Mitt inntrykk er at ungdom er ganske engasjerte, men jeg tror engasjementet vi ser i dag har et annet uttrykk enn det vi så på 80- og 90-tallet med opprør i gatene, sier Gjengedal.

Ifølge Vilde Uttisrud, leder i Østfold Grønn Ungdom, viser dagens ungdom miljøbevissthet ved å kutte ut kjøtt fra kostholdet, la være å ta førerkortet og droppe innenlandsflyginger.

– Vi har lagt merke til at denne generasjonen er ganske ordentlig. De drikker, røyker og snuser mindre, og er mer opptatt av resultater. Det er en trend å engasjere seg, sier Uttisrud.

For fire år siden opprettet Miljødirektoratet prosjektet «Generasjon Grønn» hvor unge, miljøengasjerte studenter besøker ungdoms- og videregående skoler for å formidle klimakunnskap. I slutten av november besøker klimaagentene Malakoff videregående skole i Moss.

Seniorrådgiver Kristin Westby i Miljødirektoratet tror den største utfordringen er å nå fram til ungdommen.

– Når du ser hvor mye informasjon ungdom utsettes for, er du nødt til å være tydelig. Våre miljøambassadører snakker til dem på en forståelig måte og de er ikke så mye eldre enn skoleelevene, forteller hun.

– Økende

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, ser samme tendens.

– Jeg har inntrykk av et noe økende engasjement. Dersom vi gir dem god informasjon, tror jeg ungdommene er så smarte at de tar det til seg. Utfordringen er å få levert informasjonen på en god måte.

Mina Vinje i Natur og Ungdom mener det aller viktigste er å få ungdom til å forstå hvilke klimautfordringer som kommer.

– I Norge kjenner vi det ikke på kroppen selv. Dersom været skulle ødelegge noe, har vi penger til å bygge det opp igjen. Flere land har det ikke sånn, understreker hun.

Klimaforhandlinger i Paris fra 30. november til 11. desember.

Målet er en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.