Nyheter

Unge blir mer klimabevisste

Flere unge er opptatt av klimaet, men ungdomsorganisasjonen Spire er bekymret for at engasjementet ikke strekker seg lenger enn til «likes» på Facebook.

Bilde 1 av 2

Mina Vinje (18) er nestleder i Natur og Ungdom i Moss og har alltid brydd seg om miljøet. I begynnelsen av desember reiser hun til klimatoppmøtet i Paris. Med buss, selvsagt. Hun har et ønske om at ungdom skal engasjere seg mer i klimaspørsmålet.

– Mange tenker at det ikke angår dem, sier Vinje.

Holder ikke å «like»

Likevel viser TNS Gallups klimabarometer fra 2015 et økende engasjement blant de unge. Fra en 11. plass i 2011, plasserer dagens ungdom klimaendringer på andreplass i listen over 14 ulike saker.

Leder Mari Gjengedal i miljøorganisasjonen Spire er imidlertid bekymret for det hun kaller «Facebook-engasjement».

– Det er en utfordring dersom man bare engasjerer seg ved å trykker «liker».

Ifølge Gjengedal er videregåendeelever vanskeligst å nå gjennom til.

– Bevisstheten er på vei opp, men ungdom på videregående opplever en prestasjonskultur som ikke var der før, sier hun.

Gjengedal tror engasjementet blant dagens unge tar andre former enn tidligere.

– Mitt inntrykk er at ungdom er ganske engasjerte, men jeg tror engasjementet vi ser i dag har et annet uttrykk enn det vi så på 80- og 90-tallet med opprør i gatene, sier Gjengedal.

Ifølge Vilde Uttisrud, leder i Østfold Grønn Ungdom, viser dagens ungdom miljøbevissthet ved å kutte ut kjøtt fra kostholdet, la være å ta førerkortet og droppe innenlandsflyginger.

– Vi har lagt merke til at denne generasjonen er ganske ordentlig. De drikker, røyker og snuser mindre, og er mer opptatt av resultater. Det er en trend å engasjere seg, sier Uttisrud.

For fire år siden opprettet Miljødirektoratet prosjektet «Generasjon Grønn» hvor unge, miljøengasjerte studenter besøker ungdoms- og videregående skoler for å formidle klimakunnskap. I slutten av november besøker klimaagentene Malakoff videregående skole i Moss.

Seniorrådgiver Kristin Westby i Miljødirektoratet tror den største utfordringen er å nå fram til ungdommen.

– Når du ser hvor mye informasjon ungdom utsettes for, er du nødt til å være tydelig. Våre miljøambassadører snakker til dem på en forståelig måte og de er ikke så mye eldre enn skoleelevene, forteller hun.

– Økende

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, ser samme tendens.

– Jeg har inntrykk av et noe økende engasjement. Dersom vi gir dem god informasjon, tror jeg ungdommene er så smarte at de tar det til seg. Utfordringen er å få levert informasjonen på en god måte.

Mina Vinje i Natur og Ungdom mener det aller viktigste er å få ungdom til å forstå hvilke klimautfordringer som kommer.

– I Norge kjenner vi det ikke på kroppen selv. Dersom været skulle ødelegge noe, har vi penger til å bygge det opp igjen. Flere land har det ikke sånn, understreker hun.

Klimaforhandlinger i Paris fra 30. november til 11. desember.

Målet er en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.

Mer fra Dagsavisen