Nyheter

TURTIPS: En padlers paradis

Tiltrekkes du av det våte element om høsten, er det tid for å pakke kanoen eller kajakken og utforske dette paradiset i indre deler av fylket vårt.

Bilde 1 av 2

Østfolds skoger, fjell og kyst er en delvis uåpnet skattkiste, mener turgåer og forfatter Linken Raeng, som gjerne deler sine oppdagelser. Hun vil i høst dele fem turer fra sine to bøker samt fem nye turdestinasjoner med Dagsavisen Østfolds lesere hver torsdag. Dagens tur er hentet fra boka "Turperler i Østfold og Bohuslän".

Les også: Steinhoggernes sumpskog
Les også: Oldtidsminner i Europa-toppen
Les også: Engelske følelser i Halden
Les også: Linken gir deg turtips fra Østfold gjennom høsten

Morgenen er magisk på vannet Vortungen i Rømskog, med en florlett dis som danser over et blikkstille vann og en skjelmsk fullmåne, som sakte blekner mens den speiler seg i den oljeblanke flaten.

Mens sola sakte får grep om landskapet, glir vi ut over sjøen. Bare noen myke klukkelyder kan høres fra baugen på kanoen idet vi setter kursen inn i en verden som er i ferd med å våkne til en ny dag. Det er ikke et vindpust ennå, ikke en krusning på vannet. Høstdagen er stille, kald og klar, og trærne har fått en fantastisk fargeprakt etter et par nesten-frostnetter. Plutselig hører vi lyden av orrfugl i stillheten, og snart ser vi dem også: De flyr over oss med tunge vingelag og blir borte bak tretoppene i vest.

Sporene etter bekken

Noen steder virvler vannløpere omkring i høyt tempo, og her og der ser vi også noen vak. Fra de små, koselige hyttene som ligger idyllisk til ved vannet, stiger røyk fra pipene og lukten av vedfyring kiler i nesen. På en liten odde på østsiden av vannet ligger en gapahuk pent plassert. Den flukter med terrenget og er nesten ikke synlig i gryningen.

Snart hører vi lyden av vann som renner og ser bobler på vannflaten. En bekk munner ut i Vortungen, og boblene er sporene etter den. Kanskje er det også fisk her, ettersom det ofte blir måltider for ørreten i sporene etter slikt bekkevann.

Tegninger speiles

Like etter brekker innsjøen mot vest, og vi padler gjennom et smalt og grunt «pass». Innenfor vider det seg ut igjen, og i vika rett forut skal det ligge et par rasteplasser. Men vi velger å fortsette et stykke til, forbi en stor fjellvegg. Fjellets mønstre speiler seg i det blanke vannet, og slik dannes mange artige tegninger. Vi finner biller, teger, firkanter og ulike geometriske figurer.

For den som har lyst til å padle så langt det går i denne innsjøen, er et fint mål for turen Vortungsteinen, som ligger helt på kommunegrensa i den nordvestre delen av vannet. Men vi velger å gå i land på Solbergneset, der sola steker deilig i en sørvendt helling. Her lader vi batteriene før vi tar fatt på returen.

God tur!

TURFAKTA
* 7 kilometer.
* Vortungen er et ganske langt og smalt vann som er velegnet for padling. Her er det mange spennende odder, viker og trange passasjer. Tilrettelagte rasteplasser flere steder ved bredden. Padler du helt inn til Vortungsteinen er turen på 11 km. Turen har samme utgangspunkt som Kattebuheia og Sagtjenn, og kan lett kombineres med denne.
* Veibeskrivelse: Kjør fylkesvei 21 til Rømskog. Ta av ved skilting til Rømskog spa og resort, og følg skiltingen helt fram til parkeringsplassen ved hotellet. Leie av kano og eventuelt en lunsj ved hotellet kan bestilles på forhånd ved Rømskog spa og resort.
* Denne turomtalen er hentet fra boka Turperler i Østfold og Bohuslän.
* For flere turforslag, se turperler.wordpress.com

Mer fra Dagsavisen