Tror ranerne som overfalt ektepar i Rygge med øks kan ha fått hjelp

Politiet mistenker at de to maskerte ranerne som overfalt et ektepar i Rygge kan ha hatt én eller flere medsammensvorne.

Omtrent klokken 02.30 natt til mandag 13. august ble et ektepar i 60-årene vekket av to maskerte menn i hjemmet sitt.

Som Dagsavisen Østfold tidligere har skrevet, ble ekteparet overfalt med ulike slagvåpen, deriblant en øks.

Ranerne kom seg unna med store verdier. De stakk av i ekteparets bil. Denne ble senere funnet forlatt i Sverige.

– Bilen ble funnet øde til inne i skogen. Det er nærmest opplagt at de har hatt en bil stående der eller hentet av noen andre, forteller politiadvokat Anders Svarholt.

Har trolig blitt kjørt til åstedet

Det ble ikke funnet noe framkomstmiddel hjemme hos ekteparet som ranerne kan ha ankommet stedet med. Hvordan de da kom seg til åstedet er ikke avklart, men politiet har en teori om at de har blitt kjørt dit.

– Ekteparet bor på et sted det ikke er praktisk å gå til. Vi antar dermed at ranerne har blitt transportert dit på et vis. Dette er noe av det vi nå etterforsker, sier Svarholt.

Han legger til at de foreløpig ikke har fått inn noen vitneobservasjoner av et kjøretøy som kan ha fraktet ranerne til åstedet.

Ikke tilfeldige ofre

Per i dag har politiet ikke ingen mistenkte i saken, men de håper de tekniske sporene, både tatt fra åstedet og den forlatte fluktbilen, vil gi dem noen svar.

Politiet jobber ut ifra en teori om at paret ikke var tilfeldig utvalgte ofre.

– Jeg tror vi kan slå fast at ranerne forventet å finne verdier i boligen. Folk flest har ikke mye kontanter liggende i hjemmet sitt, slik tilfellet var her.

– Kan dette ha vært et bestillingsran?

– Det blir bare spekulasjoner, men vi holder alle muligheter åpne, svarer politiadvokaten.

Utskrevet fra sykehuset

Kvinnen ble ikke alvorlig skadet under ranet, men ektemannen fikk hodeskader og var lenge innlagt på sykehuset. I dag er han utskrevet.

– Han har det etter forholdene greit, men det er klart at det er en påkjenning å bli utsatt for noe slikt, sier Svarholt.