Tronvik gårdsbarnehage fra Moss nominert til årets barnehage 2018

393 foreslåtte barnehager i hele landet har blitt til fem. Tronvik gårdsbarnehage i Moss er én av dem.

Årets barnehage skal kåres av Private Barnehagers Landsforbund (PBL). De har endt opp med fem finalister. Tronvik gårdsbarnehage er den eneste barnehagen fra Østfold som fortsatt er med i kåringen. I fjor vant Trondalen barnehage i Fredrikstad.

Årets vinner avsløres på PBLs lederkonferanse den 3. september.

– Vi er veldig stolte, men også ydmyke. Det finnes så mange bra barnehager i dette landet, både private og kommunale. At vi er én av fem er egentlig en seier i seg selv, sier Øystein Brogård, daglig leder ved Tronvik gårdsbarnehage.

Skiller seg ut

Det er foreldre og foresatte som har nominert de forskjellige barnehagene. Hvem som har nominert Tronvik vet de ikke selv, men det er mange kandidater. De er nemlig godt likt blant foreldrene.

– Det hender jeg får tilbakemeldinger fra foreldre som ikke har hatt barn her på mange år, som sier de savner oss. Det rører veldig, sier eier Hilde Sofie Hjelseth.

– Hva gjør dere annerledes enn andre barnehager, som gjør at dere blir så populære?

– Vi har en klar profil og skiller oss litt ut fra andre barnehager. Vi vil at barna skal være mye ute og tett på dyr. Det tror jeg mange setter pris på, svarer hun.

Reiser langveis fra

Mange har Tronvik gårdsbarnehage som førstevalg under barnehageopptaket i Moss. Selv om barnehagen ligger helt på vestsiden av Jeløy, er det mange foreldre som kommer langveisfra for å levere barna sine, for eksempel fra Våler og Larkollen, ifølge Hjelseth.

De trosser ferjekøen langs riksvei 19 hver dag for at barnet skal få være på gårdsbarnehagen, og mener likevel det er verdt det.

Passer dyra og dyrker mat

Barnehagen huser blant annet høns, ender og sauer. De er det barna selv som har delansvaret for, mens i helgen er det foreldrene som har det, i en slags turnusløsning.

– Mitt ønske er at foreldre og ansatte skal ha et eierforhold til barnehagen. Dette er ikke «Hildes barnehage», men alles, sier Hjelseth.

Mikas Vinje Brynildsen (6 år) og Ingvild Knutsen Elden (5 år) er to av barna som trives på gårdsbarnehagen. Begge er glad i dyr, men det er de andre barna som er det beste med barnehagen deres, ifølge dem selv.

– Det beste med Tronvik gårdsbarnehage er å leke med Mikas, sier Ingvild, før hun gir lekekameraten hennes en klem.

Barna er også med på å dyrke mat, blant annet poteter og solsikker. Noe av det spiser de selv, mens resten selger de.

– Barna skal lære seg å delta i et fellesskap, sier Brogård.

Pengene de tjener fra matsalget gis til en god sak. Barna selv får komme med innspill til hvem som bør få overskuddet.

I 2016 var det Barnekreftforeningen i Østfold, mens i fjor ble pengene delt mellom TV-aksjonen (UNICEF) og en sorggruppe for barn og unge.

LES OGSÅ: Dette er den mest likte barnehagen i Østfold