Østfold-nettverket i Gjertrudvennene søker flere mossevenner. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB SCANPIX

Trenger mossevenner

SISTE HVILE: - Vi er en lystig gjeng og ingen ­gråtekoner. Vi vil vise ­respekt ved livets slutt.

Det sier Henriette Olafsen, som nylig opprettet en Østfold-avdeling av Gertrudvennene, et nettverk som ønsker å bidra når det tas avskjed med noen ved livets slutt som ikke har noen venner. Foreløpig er de få i Østfold, med base i Halden.

- Vi trenger flere venner, og det er ingen fra Moss, så vi håper noen vil være med derfra, sier Olafsen.

Olafsen er også leder i LEVE Østfold, Landsforeningen for etterlatte etter selvmord. Det var da hun i den sammenheng gjorde research på nett, at hun kom over Gertrudvennene.

- Jeg har selv vært i begravelse hvor det har vært svært få. Jeg tenker at vi må vise respekt for alle mennesker, og at ingen skal måtte ta den siste reisen alene, sier hun.

 

Ikke religiøst

Olafsen tydeliggjør at Gjertrudvennene ikke er dannet på noe religiøst grunnlag.

- Vi er fremdeles få, og trenger hjelp fra alle der ute. Vi legger ofte merke til at det i avisene bare står «venner» i annonsene hvor det pleier å stå familie. Vi tror ikke det er snakk om så mange begravelser her i Østfold, men det hadde vært flott om vi kunne vært flere som gikk sammen, om vi ikke hadde en i hver by som kan gå, sier hun.

 

Menneskeverd

Ifølge Olafsen er de som er med i Østfold-nettverket en lystig gjeng.

- Det er ikke snakk om at vi skal være noen gråtekoner. Vi vil bare vise respekt, og det handler om menneskeverd. Etter hvert håper vi kanskje også å hjelpe til i de kommunale begravelsene, sier hun.

elisaberh.skovly@dagsavisen.no