Nyheter

- Trenger mer å gjøre

ARBEID: Kirkens Bymisjons arbeidstiltak for folk som mottar stønad fra Nav har vært en braksuksess. Nå håper de å komme med i budsjettet for 2015 og ønsker seg enda flere arbeidsoppdrag.

- Jeg er her 70-80 prosent for det sosiale og 20-30 prosent for lønna, sier Yngve Teigen.

Han har vært uføretrygdet i mange år. Men i vår klarerte Nav ham for å være med i Jobb 1, et arbeidsmarkedstiltak i regi av Kirkens Bymisjon, på oppdrag fra Moss kommune. Sammen med 13 andre har han klokka 08.00 denne torsdags morgenen møtt opp på Arenas kafé i Moss. Varm kaffe, brødskiver og eplekake er servert, og praten flyter mellom arbeidsdeltakerne.

- Å møte fast her to dager i uka har utrolig mye å si for oss. Vi føler at vi er verdt noe - at noen regner med oss, sier Jørn André Holmgren Jansen.

Han har fått stønad fra Nav i to år, og påpeker at Jobb 1 også bidrar til at det er lettere å holde seg unna de dårlige miljøene i byen. Klokka slår halv ni og prosjektleder Odd Kjetil Valen får oppmerksomheten. Dagens arbeidsoppgaver skal fordeles.

- Vi har ett oppdrag på kirkegården på Jeløy, og så har vi oppdrag med å stelle i stand utenfor Arena-lokalene. Vi satser på tre arbeidstimer per person i dag, informerer han.

Godt bidrag

- Kan vi vær‘ så snill å få fire, ber Charlotte Andersen.

Hun er ivrig etter å jobbe mest mulig. 120 kroner i timen er et godt ekstrabidrag til trygden hun mottar. Men det ender med tre timer i dag. Prosjektleder Valen forteller at de har hatt jevnt med oppdrag fra arbeidsgivere siden mars i år, men at de ønsker seg mer. Arbeidstakerne er supermotiverte og begynner virkelig å kjenne på fellesskapets ansvar for at jobbene blir skikkelig utført, ifølge prosjektlederen.

- Vi har aller mest lyst til å få til faste avtaler, for eksempel med Moss drift og anlegg, Moss havn eller MK Eiendom, sier han.

Foreløpig er det kun strøoppdrag de lever på, og tilbudet er avhengig av driftsstøtte i bunnen. Grunnfilosofien bak tiltaket er nemlig basert på fleksibilitet. Arbeidstakerne har både gode og dårlige dager og perioder, men er velkomne til å møte opp uansett.

- Vi prøver å bruke de gode dagene, og så hender det de selv sier at «i dag holder det med kaffe», hvis dagsformen ikke tillater arbeid, forklarer Valen.

Må med i budsjettet

Nettopp denne fleksibiliteten er også en utfordring for bedriften. Det snakker de mye med arbeidsgiverne om, og møter ifølge Valen stor forståelse. Per i dag har arbeidstiltaket mottatt totalt 1,7 millioner kroner fra Moss kommune, i tillegg til 500.000 kroner fra Helsedirektoratet. Men det varer bare ut året i år. Resten av budsjettet, som er på totalt 2,1 millioner kroner årlig, finansieres ved hjelp av inntekter fra oppdrag. Nå er Valen spent på om tiltaket vil få støtte også neste år.

- Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Budsjettet for 2015 er nå er i støpeskjeden, sier rådmann Bente Hedum og opplyser at tiltaket ligger inne i handlingsplanen for neste år, men at det ikke lenger vil bli gitt statsstøtte til slike prosjekter: - Derfor må vi hente penger fra et annet sted, og kommunen har stram økonomi. Som rådmann syns jeg det er et godt tilbud, og jeg tror det er høyt politisk prioritert, sier Hedum.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen