Annonse
TRAKASSERT: Caroline Johansen syntes kommentaren hun fikk slengt etter seg av en mann på busstorvet tirsdag var ubehagelig. Det var heller ikke første gang hun opplevde trakassering akkurat her.

Trakassert på busstorvet

Da en mann tirsdag ba Caroline (22) dra ned skjørtet sitt så det ikke skulle blåse opp, var det ikke første gang hun opplevde å få utrivelige kommentarer slengt etter seg på busstorvet i Moss.

Annonse
Lokale nyheter

Caroline Johansen sto og pratet med en bekjent mens hun ventet på bussen ved inngangen til Amfi-senteret tirsdag denne uka. Da ropte den fremmede mannen i 30-40-årene til henne, i det hun opplevde som en irettesettende og latterliggjørende tone. Han mente hun burde heise ned «skjørtet» sitt, for det kunne jo komme til å blåse opp.

– Jeg følte meg så dum og liten. Selv om ordene ikke var direkte seksuelt trakasserende, føltes det sånn. Bekjente av ham som sto rundt der begynte å le, og jeg måtte bare bort derfra med en klump i magen, forteller Johansen.

– Gruer meg litt

Hun hadde tatt på seg favorittsommerkjolen sin den dagen og trukket en jakke utenpå. Hun hadde en fin dag fram til kommentaren traff henne bokstavelig talt under beltestedet.

– Andre ville kanskje ikke tatt seg nær av det, men jeg er en type person som synes sånt er ubehagelig og det gjør noe med selvfølelsen min. Jeg er sikkert ikke alene om det. Dessuten, om jeg som voksen synes det er ubehagelig, bør de som slenger slike kommentarer også tenke på at det er skolebarn i området der på dagtid, påpeker hun.

Det er ikke første gang hun får slengt nedverdigende kommentarer akkurat her. Hun kjenner flere som har opplevd det samme. Og det er menn som henger ved benkene på busstorvet som gjerne skyter fra hofta.

– «Rødtopp», var en bemerkning jeg fikk en gang. Og det var heller ikke særlig trivelig å bli plystret på av en mann jeg antar var i 60-årene. Jeg gruer meg faktisk litt til å ta bussen fra byen igjen, for man vet aldri hva som venter, sier hun.

Viste omsorg og støtte

Tirsdagen ble dog ikke helt spolert for den unge studenten, etter at hun ble vist støtte fra helt uventet hold. En gruppe eldre ungdommer, både gutter og jenter, gikk etter henne for å spørre om det gikk bra. Da hun satte seg på bussen, fulgte to av jentene etter og satte seg ned med henne.

– De viste omsorg og fortalte at de hadde konfrontert mannen som kommenterte kjolen min – med klar beskjed om at sånt ikke er greit. Jeg ble så overrasket og glad. De var alle yngre enn meg, både de to jentene på bussen og gutten som spurte om det gikk bra med meg før det. De gjorde at dagen min ikke ble helt ødelagt likevel, og jeg håper de leser dette og får med seg at jeg er takknemlig, slutter hun.

– Bør vurdere tiltak

Anne Bramo (Frp), leder av helse- og sosialutvalget i Moss, reagerer med avsky mot at unge kvinner og jenter opplever trakassering som Caroline Johansen beskriver.

– Jeg skjønner godt at slik trakassering skaper ubehag for unge kvinner, og det er både frekt og helt unødvendig å utsette folk for sånt. Kvinner og jenter skal kunne gå kledd akkurat hvordan de vil, og samtidig slippe sånt. Det der hører hjemme et par generasjoner tilbake, og vi bør være ferdig med det i 2017, mener hun.

Bramo åpner for at det igjen kan bli et tema i de rette utvalgene.

– Vi får med jevne mellomrom meldinger om slike hendelser, og melder dem da videre til politirådet, hvor kommunen og politiet samarbeider om felles utfordringer. Kanskje bør vi ta det opp i politirådet igjen, og kanskje bør det vurderes om det skal settes inn tiltak mot en uønsket kultur på busstorvet, sier hun.

Annonse