En gjeng fra Moss har selv tatt initiativ til å danne barselgruppe, etter at helsestasjonen så seg nødt til å fryse sitt tilbud fram til nyttår. F.v.: Marthe Hundseid med sin 2,5 uker gamle gutt, Anna Kalinowska med ni uker gamle Thomas, initiativtaker Ida Madeleen Moe med 11 uker gamle Noah, Trine Ogden Helland (med Fredrik på seks uker, som sover ute i vognen sin) og Linda Sørensen med tre uker gamle Kamille. FOTO: HANNA K. SOMMERSTAD

Tar saken i egne hender

BARSELGRUPPER: Mossinger har nå laget en privat barselgruppe, etter at kommunen la tilbudet sitt på is. En aksjonsgruppe, med mål om å få mer penger til barselgrupper i neste års budsjett, er også etablert.

- Dette røde utslettet, kommer det til å gå bort?

Anna Kalinowska løfter opp ni uker gamle Thomas. En av de andre mødrene er kjappe i responsen: - Ja, hvis ikke det er et fødselsmerke så vil det forsvinne av seg selv.

Samtalen flyter lett, selv om ingen av de fem kvinnene rundt kafébordet har sett hverandre før. Fellesskapet blir fort sterkt når nyfødte babyer er fellesnevner, og amming, søvn og barnehageplasser er viktig for alle.

- Jeg er fra Ski og kjenner nesten ingen i Moss. Noah (11 uker) er det første barnet mitt, og jeg trenger å få venner til både ham selv og meg, sier Ida Madeleen Moe.

Etter at helsestasjonen i Moss så seg nødt til å legge barselgruppene på is fram til nyttår, tok hun initiativ til å lage en Facebook-gruppe for folk som ønsket seg barseltreff.

Responsen lot ikke vente på seg. I går var fem nybakte mødre samlet til aller første privat-barseltreff på Jeløy. Facebookgruppa har nå 15 medlemmer.

 

Vil bare samles

De fem rundt bordet skjønner ikke helt hvorfor kommunen ikke har råd til gruppene lenger.

- Det er så viktig. Vi hadde ikke engang trengt de to faglige samtalene vi egentlig skulle fått. Det hadde holdt om de innkalte oss og satte av et rom, så kunne vi selv tatt det videre, supplerer de hverandre.

For da hadde det vært enklere å finne ut av hvem som faktisk har nyfødte barn, og i tillegg fange opp dem som ikke tilfeldigvis har funnet Facebook-gruppen, tror de. For alle fem, enten de er førstegangsforeldre eller har barn fra før, er enige om at barselgruppen utgjør en stor forskjell for dem.

- Noen ganger handler det om noe så enkelt som å kunne komme seg ut av huset på dagtid for å møte noen andre. Det kan være litt frustrerende å være hjemme og snakke babyspråk hele dagen, påpeker Moe.

Anna Kalinowska fra Polen, som har all familie og venner i hjemlandet, føyer også til:

- Jeg tror det er viktig for oss innvandrere ikke å isolere oss. Vi må komme oss ut og treffe folk for å integreres skikkelig. Dette er en bra måte å gjøre det på.

 

Går på politikerne

Også de nybakte tobarnsforeldrene Tore Andersen og Siw-Elisabeth Larsen, som fikk vesle Maximilian August i nettopp august, ble veldig skuffet da de forsto at de ikke kom til å få barselgruppe til ham. Nå har paret startet en aksjonsgruppe på Facebook, som har til hensikt å vekke politikerne i Moss.

- Vi gjør dette i solidaritet med de minste og vil sørge for at politikerne sikrer bevilgninger neste år, sier Andersen.

Aksjonsgruppa vil sende brev til alle gruppelederne i bystyret og kreve svar på hvordan de stiller seg til dette rent budsjettmessig.

- Vi vil også møte på rådhuset når 2015-budsjettet behandles og overlevere en uttalelse fra aksjonsgruppa til ordføreren. Den skal leses opp for bystyret, sier Andersen.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no