SVs toppkandidat til valget 2019: – Jeg var forberedt på at det var min tur nå

Politiker Øivind Tandberg-Hanssen liker seg best i bakgrunnen. Nå er det han som skal fronte SVs politikk inn mot neste års valg.

Hvem: Øivind Tandberg-Hanssen (54)

Hva: SV-politiker

Aktuell: Ble onsdag valgt inn som SVs ordførerkandidat i Moss, etter at May Hansen har dominert førsteplassen på partilista de siste periodene.

 

For første gang er det du som står øverst på SVs liste til kommunevalget. Hvordan føles det?

– Det var ikke dette jeg så for meg da jeg kom inn i politikken. Jeg har trivdes best i bakgrunnen. Men jeg var forberedt på at det var min tur nå, etter at Leif Christensen og May Hansen ikke tok gjenvalg.

LES OGSÅ: Her er May Hansen og Leif Christensens beste minner som politikere (DA+)

Hvordan blir det å gå i fotsporene til May Hansen, som har sittet som SVs eneste faste bystyremedlem i Moss de siste periodene?

– Jeg har vært vara for henne i sju år og allerede prøvd å gå i hælene hennes. Hun har et mye høyere aktivitetsnivå enn meg og kan ha veldig mange baller i lufta samtidig.

Føler du noe press av dette?

– Ja, men jeg regner med at vi får flere inn i kommunestyret, slik at belastningen ikke blir så veldig stor.

Hvordan blir Moss SV annerledes med deg på topp?

– Politisk blir det ikke noe annerledes. Jeg er stort sett enig med May og Leif. Samtidig blir alt annerledes, nå som vi får en ny kommune. Så selv om det blir nye nytt for meg, så gjelder det alle andre også. Fordelen min er at jeg har en lang erfaring fra Moss, samtidig som at jeg er oppvokst i Rygge, så jeg kjenner begge kommuner godt.

LES OGSÅ: – Å nei, nå kommer hun «tøtta» fra SV (DA+)

På samme møte som valglista ble banket gjennom, vedtok dere også fem politiske hovedkrav for den kommende kommunevalgperioden. Hvilket punkt blir det viktigste for deg i valgperioden?

– Kampen mot barnefattigdom. Moss og Rygge har en stor andel barn som lever i familier med vedvarende lav inntekt.

Ved forrige kommunestyrevalg i Moss fikk SV 3,4 prosents oppslutning, mens ved stortingsvalget 2017 stemte 5,9 prosent av mossingene på SV. Hva er målet for 2019?

– Vi ønsker å få inn så mange som mulig, i hvert fall alle de tre toppkandidatene. Det er litt lettere nå som det skal velges 49 representanter.

Hvordan skal dere klare å nå det målet?

– Ved å ta kampen for saker som SV er kjent for: Barn og ungdom, sosial utjevning og nei til profitt, for å nevne noe.

Hva tror du er årsaken til det store skillet mellom andelen mossinger som stemte SV under forrige kommunevalg og stortingsvalg?

– SV gjorde et dårlig valg på landsbasis i 2015. Vi har opplevd at vi egentlig har gjort en god valgkamp i forkant av flere valg, men blir rammet av nasjonale tendenser. Det gjelder de fleste partiene. Gjør man et godt valg nasjonalt, pleier det å gjenspeile seg lokalt også.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Forbrytelse og straff» av Fjodor Dostojevskij eller «På sporet av den tapte tid» av Marcel Proust. Den siste har jeg aldri blitt ferdig med. Jeg har et mål om bli det – hvis jeg får tid en gang.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er sjelden verken lykkelig eller ulykkelig, men kanskje når jeg kan kombinere ulike interesser. Å være på et utested hvor jeg kan spille bordtennis og høre på musikk jeg liker, for eksempel.

Hvem var din barndomshelt?

– Min engelske farmor. Hun fikk meg til å bli Manchester United-supporter. Dessuten fikk jeg oppleve en del engelsk kultur gjennom henne.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg kan fremstå som sur. Det er mange som sier at jeg ser sur ut, men det er jeg i realiteten svært sjelden.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg skeier heller litt ut ofte enn helt ut. Jeg kan for eksempel ta meg noen weissbier, altså tysk hveteøl, men i små mengder.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Omtrent alt. Jeg vet ikke hvilke demonstrasjonstog i Moss som jeg ikke har gått i. Jeg er spesielt imot rasisme.

Er det noe du angrer på?

– Nei. Hvis det er det, så bryr jeg meg ikke noe om det. Jeg har en god hukommelse, men jeg er likevel flink til å legge alt det negative bak meg.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kanskje en eller annen politikerkollega. Så kunne vi sammen lage et forslag til en handlingsplan for å forhindre noe lignende i framtida.

LES OGSÅ: SV vil slippe de unge til i partiet