Vidar Sørlie (64), aktivitetsleder i Lions Råde. FOTO: KENNETH STENSRUD

Støtter en god sak

Vidar Sørlie (64)

Aktivitetsleder i Lions Råde

De to siste helgene før jul har den frivillige organisasjonen Lions solgt juletrær som folk kan hogge selv ved Jerndalen i Råde. Pengene går til vanskeligstilte personer i samfunnet.

Hvordan har juletresalget gått i år?

- Vi har hatt det beste året noensinne. Jeg tror vi har solgt et par hundre trær. Det er veldig avhengig av været, men jeg tror også at noe av grunnen er at vi har fått markedsført tilbudet litt, utover det å bare ha noen små annonser i avisen. Folk har kommet fra både mossedistriktet og Fredrikstad-området - og de sier at de gjerne kommer igjen. Responsen er utrolig positiv.

Hvor lenge har dere holdt på med dette nå?

- Det startet omtrent for 20 år siden. Klubben tenkte at «dette er jo en fin måte å tjene penger på». Tanken er at det skal være en fin opplevelse for både store og små. Vi har en lavvo som vi brenner bål i. I tillegg har vi med oss en nisse og person som koker kaffe og gløgg, og selger saft og pepperkaker. Nissen deler også ut godteposer til barna, mens de voksne får lov til å gå inn på et felt og ta akkurat det treet de ønsker. De får det helt «ferskt».

Hvorfor gjør Lions dette?

- Det er for å hjelpe noen som har det vondt og trenger det. Pengene fra salget går til vanskeligstilte i samfunnet. Det blir en fellespot, hvor fordelingen er slik at en tredjedel går til lokale formål, mens de to siste tredjedelene går til henholdsvis nasjonale og internasjonale formål.

Hva med deg personlig? Hva gir det deg?

- Det er et fint fellesskap og kameratskap. Man treffer veldig hyggelige mennesker, i tillegg til at man allerede er sammen med gode Lions-venner. Det er hyggelig og sosialt - noe man gleder seg til.

Hvilke tips har du til å finne det perfekte juletreet?

- Man skal være forsiktig med å snakke om akkurat det. Når man ser de trærne folk tar er den ene kort og tynn, mens den andre er lang og tjukk. Med andre ord: det går ikke an å diskutere, da det er veldig individuelt. Men de fleste er nok mellom 1.80 og 1.90 centimeter høye og ikke så veldig vide.

Hvordan kan man best bevare juletreet?

- Det er viktig at treet har vann til enhver tid. Har man hogget treet samme dagen er det ikke så farlig, men har det stått et par dager bør man også skjære et nytt snitt i bunnen når man tar det inn.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det må være «Randi Randusjka» av Knut Evensen, der han skrev om hvordan Reidi Samuelsen fra Tønsberg ble satt i konsentrasjonsleir og havnet på feil side av muren. Den ga et voldsomt inntrykk.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det å se at folk har det godt.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg var veldig interessert i sport, så det må vel bli Knut «Kupper‘n».

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Det er ikke alltid jeg rekker å gjøre det jeg skal gjøre.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da tar jeg meg et godt måltid og et glass vin.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Urettferdighet.

Er det noe du angrer på?

- Nei, ikke som jeg husker.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Min kone.