Stollek på Østfoldbenken i fersk meningsmåling

En ny stortingsmåling fra TV 2 viser at SV mister utjevningsmandatet sitt til KrF, mens Frp må gi fra seg én av sine to plasser til Høyre.

– Dette er selvfølgelig et altfor dårlig resultat for vår del, men samtidig kommer det stadig nye meningsmålinger med sprikende resultater, og det er fortsatt tre år igjen til neste stortingsvalg, sier Erlend Wiborg (Frp).

De siste dagene har både ANB og TV 2 publisert rykende ferske meningsmålinger opp mot Stortinget, begge tatt opp etter at fiskeriminister Per Sandbergs Iran-ferie ble offentlig kjent.

– Det er vanskelig å peke på én enkelt årsak, men det at det begynte å storme rundt Sandberg kan vi nok ha blitt straffet litt for. Det har ikke handlet om politikk, men om hvordan han har håndtert denne saken, kommenterer Wiborg.

Stort sprik

Målingene fra ANB og TV 2 viser et relativt stort sprik, særlig hva gjelder oppslutningen til de fire største partiene.

Ap scorer 28,2 prosent, og er igjen største parti hos ANB, mens de fremdeles er nest størst med 24,4 i TV 2-målingen. Høyre oppnår henholdsvis 23,6 og 26,1 prosent, Frps oppslutning er 12,6 mot 10,1 mens Senterpartiet får støtte fra 11,2 prosent hos ANB og 13,6 hos TV 2.

Frps nummer to her i fylket er én av to menn som må vike plass på Østfoldbenken dersom TV 2s måling hadde vært valgresultatet, den andre er SVs Freddy André Øvstegård.

– Utjevningsmandatet jeg har hender det at får nytt navn selv når SV går opp, mens utregningen av mandatet gir variasjoner. Så denne målingen tar jeg med knusende ro. Østfold-målingen før sommmeren var dessuten god for oss, og oppslutningen om SV går ikke ned, mener Øvstegård.

Skremt av Rødt

Inn på Løvebakken fra Østfold ville KrFs Line Henriette Holten og Høyres Monica Gåsvatn kommet. Wiborg er likevel ikke grepet av panikk.

– Valgresultatet i fjor viste at vi gjorde det bedre enn alle målinger i forkant, og på en lokal måling nylig fikk vi 18 prosent her i Østfold. Da er jeg inne med god margin, men vi er uten tvil misfornøyde med resultatet på denne nasjonale målingen, og må brette opp ermene og stå på videre.

Felles for begge målingene er at Rødt gjør det svært godt, med henholdsvis ti og ni stortingsmandater.

– Jeg tror det skyldes at Arbeiderpartiet har hatt utfordringer i det siste. Når det er sagt, så bekymrer det meg at et kommunistisk parti – som for inntil få år siden var for væpnet revolusjon – gjør det så godt i Norge i 2018, mener Wiborg.