Moss

Stiller seg undrende til Frp

- Høyre må velge. Vil partiet nok en gang vende seg mot ytre høyre?

Gruppeleder Tomas Colin Archer i Moss Arbeiderparti er klar på at bruddet i den borgerlige leiren betyr at Moss kommune nå styres av et mindretall.

 

En prøvestein

- Det formelle bruddet er egentlig ikke så overraskende. Frp har gått sine egne veier ganske lenge, og gått imot sine samarbeidspartnere i mange saker. Blant annet når det gjelder plassering av en ny jernbanestasjon, havnespørsmålet, bosetting av flyktninger og eiendomsskatten. Det har vært merkelig å observere dette, men bruddet er vel en konsekvens av politiske uenigheter over lengre tid, sier Archer.

- Hva skjer nå?

- Moss Høyre har valgt oss bort i tre år, så de kan ikke bare komme med sine forslag og tro at vi automatisk vil støtte dem. Saken om bosettinger av flyktninger i Moss vil bli prøvestein på om de er villige til å gå i reelle forhandlinger. Vi har foreslått å bosette 40 flyktninger, mens Høyre har gått inn for 25. Vi har vært i dialog med dem, men så langt har Moss Høyre ikke rikket seg i det hele tatt. Det tyder på liten forhandlingsvilje, sier Archer.

Han understreker også at det nå er Høyre som må ta initiativ til samarbeid hvis de ønsker et budsjettsamarbeid i retning sentrum, i stedet for å velge ytre høyre.

 

Underlig

Gruppeleder Halvard Sand i Moss KrF synes det er trist at Frp har brutt ut av det ikke-sosialistiske samarbeidet.

- Jeg har vært undrende til at Frp i flere sammenhenger har brutt ut av samarbeidsblokken. Partiet har til og med stemt sammen med Rødt, og noen ganger har vi lurt på hva partiet ønsker å oppnå. Da vi hadde et felles borgerlig forslag om å lettelser i eiendomsskatten for frivillige organisasjoner, regnet jeg med at det kunne imøtekomme Frps ønske om å redusere eiendomsskatten. Men det var dessverre ikke nok.

- Hva vil skje nå?

- Høyre, Venstre og KrF står på et felles budsjettforslag, og vi regner med at Frp vil stemme subsidiært for dette. De har tross alt vært med på å utforme sentrale deler av dette budsjettet. Selv om Frp i utgangspunktet er mot eiendomsskatt, vil de nok sikre seg mot den økningen som opposisjonen legger opp til. Jeg regner derfor med at nivået på eiendomsskatten blir liggende fast, også i 2015, sier Sand.

Ikke redd for budsjettet

- Det er faktisk Høyre, Venstre og KrF som utgjør det reelle sentrum i bystyret. Vi er derfor godt plassert der vi hører hjemme, sier ordfører Tage Pettersen. Han frykter ikke for budsjettet, og understreker at de fire borgerlige partiene i hovedsak er enige om et felles budsjettforslag.

- Når det gjelder å bosette flyktninger i Moss står Høyre fortsatt på rådmannens forslag om 25 bosettinger pluss fem mindreårige. Hvis ikke Ap går med på dette, blir alternativet null bosettinger, da dette er Frps utgangspunkt, sier Tage Pettersen.

Det knaker

Det borgerlige samarbeidet i Moss har knaket i sammenføyningene over lengre tid. Det toppet seg da Moss Frp gikk inn for at Moss ikke skulle bosette noen flyktninger i 2015. Her la partiet et betydelig press på sin samarbeidspartner Høyre. Dette ble sett på som en posisjonering før valgkampen neste år.

Men leder Ulf Leirstein i Moss Frp er klar på atdet kun er striden om eiendomsskatten som er årsak til bruddet.

- Vi har en samarbeidsavtale om å senke eiendomsskatten hvert år, og her har Høyre kort og godt brutt avtalen. Slikt får konsekvenser. Selv om vi har vært uenige i viktige byutviklingssaker, så ligge ikke dette inne i selve samarbeidsavtalen. Frp og Høyre har ulikt syn på plassering av jernbanen og vi ønsker ikke en giganthavn i Moss. Men vi har hatt et godt samarbeid de siste månedene. Når det gjelder eiendomsskatten så har vi en kontrakt med velgerne våre om at den skal reduseres, og dette er en kontrakt vi ønsker å holde fast ved, sier Leirstein.

- Men KrF har forsøkt å komme dere i møte med et forslag om å sløyfe eiendomsskatten for frivillige organisasjoner. Er ikke det like viktig som en symbolsk nedsettelse av eiendomsskatten?

- Vi er glad for dette forslaget. Men vårt valgløfte er at alle skal få lavere eiendomsskatt, og det har våre samarbeidspartnere ikke ønsket å gå med på. Det er et avtalebrudd.

- Hvor skal Frp få inntektsmessig inndekning i neste års budsjett?

- Vi kommer med gode inndekningsforslag i bystyrets budsjettmøte, men de er ikke klare for offentliggjøring ennå, sier Ulf Leirstein.

Mer fra Dagsavisen