Frps Ulf Leirstein har fått mye kritikk, men også mye støtte, etter sine Facebook-aktiviteter. FOTO: ERLEND AAS/NTB SCANPIX

Står på sitt om islam

EKSTREMT: - Det er ikke nødvendigvis så stor forskjell på islam og ekstrem islam, mener Frps Ulf Leirstein.

Den siste tida har den omstridte Frp-eren fått mye pepper for sine «likes» på Facebook. Nylig likte han et blogginnlegg fra Ronny Alte, som blant annet skriver at «islam gradvis spiser opp de vestlige verdiene».

 

Kjønn ikke likeverdige

Leirstein sitter som vara i bystyret i Moss og har flere verv i Frp. Han er fraksjonsleder for Frp i justiskomiteen på Stortinget og andre nestleder i deres stortingsgruppe. Nå er han på tjenestereise i Romania, hvor han blant annet diskuterer fangeoverføringer fra Norge.

- Men det er veldig stor forskjell på islam og ekstrem islam?

- Ikke nødvendigvis. Mye av det som predikes i islam, er det motsatte av vestlige verdier. I en moské i Oslo er det ikke slik at kvinner og menn er likeverdige. Vi har tatt avstand fra en del av dette i kristne miljøer, og da må vi også gjøre det i muslimske miljøer, sier Frp-politikeren til Dagsavisen Moss Dagblad.

Han mener det bare er å se ut i verden, og spør retorisk om hvilke islamske stater som har demokrati.

- Det er i realiteten ingen. Det er sekulært, sier Leirstein.

Mossingen mener at våre vestlige verdier er under sterkt press:

- Det jeg legger i uttalelsen til Ronny Alte, er at ytringsfrihet, likestilling og demokrati er under press. Vi har miljøer i Oslo som lever på utsiden av det norske samfunnet, hvor muslimske kvinner ikke får de samme rettighetene som norske, tydeligvis.

 

Ikke alltid gøy for familien

Leirstein har fått krass kritikk for sine Facebook-aktiviteter, og han forteller at det til tider går inn på familien hans.

- Det har vært mye medieoppmerksomhet, men jeg har vært med i Frp i 25 år og er vant til at det stormer litt. Men det er ikke alltid like gøy for familien, de kan ikke noe for at jeg gjør som jeg gjør av og til, sier Leirstein, som også har fått svært mange støttende kommentarer på sosiale medier den siste tida.

- Har du fått mye kjeft på bakrommet hos Frp?

- Nei, ingenting. Men jeg har fått mange gode klapp på skulderen.

- Mange mener at Frp alltid har hatt et troll ytterst til høyre, er trollet kommet til deg?

- Nei, jeg tror vi i Frp er et godt parti fordi vi snakker rett fra levra, sier han.

elisabeth.skovly@dagsavisen.no

 

Antirasistisk Senter: I beste fall kunnskapsløst

– Det er en skremmende utvikling at justispolitikken i landet skal avgjøres av mennesker som har et så stereotypisk syn på deler av befolkningen, sier Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk senter.

Han reagerer sterkt på Ulf Leirsteins uttalelse om at det ikke nødvendigvis er så stor forskjell på islam og ekstrem islam, og mener Frp-politikeren oppfører seg på kanten til rasistisk.

- Vet lite

– En slik uttalelse er i beste fall kunnskapsløs. Den er like dum som den er skamløs, sier han.

Antirasisten har fulgt med på Leirsteins ytringer og meninger den siste tida og er lite fornøyd med at en såpass profilert politiker har det han selv ser på som et vridd virkelighetssyn.

– Hvis man begynner å antyde og mistenkeliggjøre at enhver muslim står det ekstreme nært, så er det både dumt og stygt. Det viser at han vet like lite om islam og muslimer.

Den antirasistiske lederen er også kritisk til hvordan Frp har forholdt seg til partiets stortingsrepresentant den siste tida.

– Leirstein har gjort det helt klart hvor han står, men likevel velger Frp-ledelsen å ikke gjøre noe. Det viser også hvor partiet står, mener han.

- Ikke skumle

Steen tror kontroversielle uttalelser fra sentrale og kjente politikere som Leirstein er med på å spre like holdninger blant resten av befolkningen.

– Man har blitt så vant til å snakke om muslimer i en negativt kontekst at man får en urimelig og sterkt overdrevet bekymring for muslimer. Denne engstelsen er mer utbredt enn den burde være. Folk flest blant muslimer er like skumle som folk flest blant nordmenn. Det vil si ikke skumle i det hele tatt, svarer han avslutningsvis.

elisabeth.skovly@dagsavisen.no