Viken

Stadig flere sitter med livet på vent

SPRIK: I Østfold har det vært behov for å bosette 435 flyktninger i år. Så langt har kun 149 fått et nytt, norsk hjem.

Resten sitter fortsatt på asylmottak og venter. Totalt har fylkets kommuner kun sagt ja til å bosette 254 flyktninger i 2014.

- Vi forventer at alle disse 254 vil være bosatt i løpet av året, men det er tydelig at behovet er langt større enn det kommunene har klart å si ja til, forteller Nina Gran, spesialrådgiver for innvandringssaker i Kommunesektorens organisasjon (KS).

På landsbasis sitter det fortsatt rundt 5.100 flyktninger og venter på bosetning. Østfold utgjør med andre ord en stor del av disse tallene.

Ventet i sju måneder

Ahmad Sulaiman fra Syria er én av dem som har fått sitt eget hjem i Moss. Han kom til Moss Mottak i februar 2013.

Det tok over ti måneder før han fikk et «ja» fra myndighetene. Deretter ventet han rundt sju måneder før han fikk et bosted i kommunen, 15. august 2014.

- Jeg føler meg heldig. Jeg kjenner til andre som måtte vente i flere år, sier han.

I dag tar han undervisning ved Moss Voks på Skarmyra, sammen med mange andre som har kommet gjennom nåløyet.

- Jeg har forståelse for at det er vanskelig å velge hvor noen skal bo. Man må være tålmodig, sier den ferske innbyggeren, og understreker nok en gang hvor heldig han har vært.

Vil beholde ansvaret

Spesialrådgiver Gran fra KS frykter regjeringen til slutt kommer til å frata kommunene ansvaret for å sikre bosetning, dersom situasjonen ikke bedrer seg.

- KS har en avtale med regjeringen om at vi skal være med på å sikre bosetning. Nå er det andre året på rad at vi ikke har nådd målet. Det vi er redde for er at de finner andre grep.

Hun understreker at kommunene og KS ønsker å opprettholde dagens ordning.

- Slik vi ser det er det absolutt best når kommunen selv planlegger og tilrettelegger for bosetning av flyktninger, sier hun.

Østfold blir prøvefylke

I forslaget til statsbudsjettet for 2015 som ble lagt fram onsdag, står det at bosettingsansvaret for flyktninger skal overføres fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) til Fylkesmannen i et prøveprosjekt. Det skal gjennomføres i Rogaland og Østfold.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) vil overføre ansvaret til fylkesmennene, fordi hun mener de har mer kunnskap om de enkelte kommunene der bosetningen skal skje.

Med denne ordningen vil kommunene fortsatt bestemme hvor mange plasser de skal tilby asylsøkere med innvilget søknad, men Fylkesmannen vil gå aktivt inn for å bidra til at de skaffer flere bosetninger.

- Det er her det akutte problemet ligger. Kommunene i Østfold har stort sett vært veldig flinke. De bosetter 30 prosent flere enn for få år siden. Men det må bli en naturlig aktivitet i kommunene. De må få det inn i planarbeidet, slik at det ikke bare blir skippertak, sier fylkesmann Anne Enger (Sp).

Hoper seg opp

Prosjektet skal gå over to år, fra og med 2015. Regjeringen vil bevilge to millioner kroner til prosjektet, fordelt på de to fylkene.

- Da jeg så statsbudsjettet regnet jeg med at vi ville få litt penger. Jeg ser for meg at vi i hvert fall får anledning til å få inn en prosjektleder, som vil jobbe på tvers av kommuner, Nav og andre tjenester, sier Enger.

Et prøveprosjekt likt det Østfold nå skal delta i skal ha vært ønsket og planlagt lenge fra sentralt hold.

- Det har vært diskutert fordi man har sett at det samler seg opp flyktninger som skal ut. Når det ikke er blitt lettere, har de sett at dette bør endres.

Flere banker på døra

Da fylkesmannen får høre at bare 254 av 435 flyktninger er blitt lovet bosetning i år, innrømmer hun at dette er en stor utfordring som neppe blir bedre de neste årene.

- De tallene illustrerer bare hvilke utfordringer vi står ovenfor. Det er et stort etterslep og enormt behov. Den flyktningstrømmen vi ser nå, tror jeg neppe vil avta.

Embetet skal nå sette seg ned og planlegge nærmere hvordan de skal ta fatt på problemet.

- Dette er en såpass viktig oppgave at vi skal bruke den tida som er nødvendig for å løse de store menneskelige utfordringene som ligger her. At folk sitter med livet på vent i mottak er ikke bra for noen. Jeg synes det er en spennende oppgave, som jeg vil ta fatt på med mye energi. Jeg håper og tror det kommer til å bli bra, sier fylkesmannen.

kenneth.stensrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen