Nyheter

Spøkelsesbyen

Det er nå tomt i de fleste hus i det som kalles Nyquistbyen i Moss.

Av Paul Norberg

En vandring gjennom Værlegata er en spesiell opplevelse. Tomme vinduer i nedslitte hus gjør at området mest av alt minner om en spøkelsesby. Fristen for å flytte ut av boligene gikk ut 1. august i år.

– Forbannet på H og Ap

Knut Freddy Andreassen (79) og Bjørn Erik Bjurstrøm (78) bor i henholdsvis Værlegata 25 og 38 – to store hus som nå er i ferd med å fraflyttes.

– Huset mitt ble bygget i 1881, og jeg foretok en fullstendig restaurering på 1980-tallet. Jeg har kjempet for å beholde hjemmet mitt hele denne perioden. For det er rundt 30 år siden bystyret vedtok å bygge ny jernbanestasjon og ny togtrasé. Jeg forstår at Bane Nor utfører jobben de er pålagt, så jeg er ikke sint på dem. Men jeg er eitrende forbannet på Høyre og Ap, som har hatt mange muligheter til å endre planene og hindre rasering av bydelen, sier Andreassen.

TOMT: Disse husene i Værlegata er i ferd med å tømmes for folk. Rivingen starter nærmere slutten på året.

Han er i ferd med å flytte, men er i dårlig form og har lite hjelp til flyttearbeidet.

– Det er mye tungt arbeid og jeg sliter med å bli ferdig, selv om jeg har fått utsatt fristen til 15. august, sier han.

Bjørn Erik Bjurstrøm kjemper også på overtid for å bli ferdig.

– Huset mitt er 125 år gammelt og har fortsatt den originale kledningen fra slutten av 1800-tallet. Jeg har bodd her i 35 år, og det tar sin tid å få klargjort huset innenfor fristen. Bane Nor har truet med Namsmannen, men jeg regner med å komme i mål innen 15. august, sier Bjurstrøm.

Kan bli kastet ut

– Det er noen som ikke har flyttet. Det kan skyldes sykdom, noen er eldre og har problemer med å få organisert flyttingen. Noen har andre vanskeligheter. Om grunneier ikke overgir eiendommen i samsvar med vedtaket fra Jernbanedirektoratet, må det igangsettes tvangsprosess for å hindre forsinkelser. I de få tilfellene det er tale om i Moss, har grunneier fått varsel om at en begjæring vil sendes til Namsmannen om de ikke aksepterer at eiendommen overleveres innen to uker. Hvis de ikke flytter innen den tid, sender vi en begjæring til Namsmannen i Moss, som da følger sine rutiner for en formell utkastelse, sier Marie Oppegaard, som er fagansvarlig for grunnerverv i Bane Nor.

122 bygg skal rives i Nyquistbyen. 69 av disse er bolig- eller næringsbygg. De øvrige byggene er garasjer og uthus.

Seksjonssjef Monica Lægereid hos Namsmannen i Moss forteller at det ikke er kommet noen begjæringer om utkastelse i Nyquistbyen ennå.

– Vi er i dialog med Bane Nor og forberedt på at det kan bli utkastelser. Hvis begjæringen er i orden, sender vi et varsel til vedkommende som må flytte, med 14 dagers varsel. Hvis fristen ikke overholdes, kommer vi på døra sammen med en låsesmed, som bytter lås. Representanter fra Bane Nor vil også være med hvis dette blir aktuelt, sier Lægereid.

I løpet av de neste par dagene blir det befaring med flere entreprenører som konkurrerer om å få tildelt riveentreprisen. I riveprosessen må det tas miljøhensyn. Vinduer, asbestplater og en rekke andre byggematerialer må videre sorteres i riveprosessen. Kontrakt med entreprenør blir undertegnet i begynnelsen av oktober.

Mer fra Dagsavisen