på mossevisitt: Anders Anundsen besøkte Moss forrige uke for å åpne barnehuset. Lokale krefter ønsker at det i framtida også åpnes en politihøgskole i byen. FOTO: KENNETH STENSRUD

– Spennende prosjekt

Men justis- og beredskapsministeren tør ikke love at en politihøgskole i Moss blir noe av.

Anders Anundsens besøkte Moss under åpningen av Statens barnehus i forrige uke. I den anledning kommenterte han planene om å flytte politihøgskolen til Verket i Moss.

– Jeg synes det var et spennende prosjekt å se. Alt av nytenking er spennende, sa han til Dagsavisen Østfold.

Ba om mer informasjon

Anundsen hadde nemlig et møte med representanter fra Moss i forrige måned, som presenterte planene. Kort fortalt går de ut på å slå sammen studiestedene på Majorstua, Kongsvinger og Stavern og i stedet flytte aktiviteten til eksisterende lokaler på den gamle Peterson-tomta i Moss.

Foruten ordfører Tage Pettersen (H) og representanter fra Höegh Eiendom, var også Ulf Leirstein (Frp) med på møtet med Anundsen og hans medarbeidere. Han forteller at statsråden virket positiv til planene.

– Han ønsket noe mer informasjon. Det skal han få. Vi fikk ikke et nei, og det er et godt tegn. Han lovte å ta dette videre i regjeringssystemet, sier stortingspolitikeren.

Handler om penger

Det store hinderet så langt har vært penger og prioriteringen av dem. Ifølge Leirstein ønsker Anundsen seg en ny politihøgskole, men statsråden vil ikke kommentere til Dagsavisen Østfold hvor realistisk en flytting av skolen og dens arbeidsplasser til Moss er.

– Det er mange store prosjekter vi jobber med for tida som er kostnadskrevende, sier han.

Leirstein påpeker derimot at ved å velge Moss trenger ikke penger være noen hindring.

– Vi har lagt fram regnestykker som viser at ved å flytte dette til helt nye lokaler i Moss og selge lokalene i Oslo, trenger ikke Anundsen å finne en eneste krone over statsbudsjettet. Det er det som gjør dette prosjektet så interessant, sier han.

Jobbet i kulissene

Rett før møtet fant sted gikk Ap ut og kritiserte regjeringspartiene for å gjøre for lite for å få politihøgskolen til Moss. Da hadde de allerede jobbet i kulissene i flere måneder. Ifølge Leirstein var dette i frykt for at andre aktører ville komme dem i forkjøpet.

– Nå som dette har kommet ut, vil det helt sikkert dukke opp andre som vil komme med sine høgskoleplaner også, men i dag er Moss uten tvil i frontposisjon, sier han.

– Kan fort skytes ned

Mens justis- og beredskapsministeren skal kvalitetssikre tilbudet fra Moss og vurdere planene om å flytte politihøgskolen til byen, håper Leirstein på drahjelp fra alle partiene på Stortinget.

– Der har jeg en del utfordringer. Så langt har jeg ikke hørt noen fra Ap i justiskomiteen som har sagt at de støtter planene. Det skulle ikke forundre meg om at det dukker opp folk i Oslo som er uenige i å flytte skolen ut av byen. Dette kan fort skytes ned, advarer han.