HEADLINER: Satiriker og forfatter Are Kalvø står øverst på plakaten når humorshowet «Latter Live» gjester Fredrikstad og Halden i februar og mars. Med seg på scenen har han Jonna Støme, Christer Torjussen, Halvor Johansson og Maria Stavang.

Sparker i gang humoråret

Det blir nok å le av denne våren når noen av landets fremste komikere inntar scenen i flere av Østfold-byene.

– Hos oss blir det som alltid en god miks av komikere – både kjente og ukjente fjes, og en variasjon i type humor – slik at alle skal kunne få en ålreit kveld, sier Rune Vold, som er en av ildsjelene bak både Standup Moss og Standup Sarpsborg.

Drømmebooking

Før sommeren skal de arrangere fem såkalte klubbkvelder i begge byer, og første anledning til å få trimmet magemusklene er allerede onsdag denne uka i Sarpsborg og torsdag i Moss.

– Da får vi besøk av Trine Lise Olsen, en fantastisk komiker som vi har jobbet lenge med å få på plass. Og endelig klaffet det. I tillegg kommer blant andre Maria Stavang (også kjent som Piateed, journ.anm.) og Sofie Frøysaa, som også er kjente navn på den norske standup-scenen, forteller Vold.

I tillegg til klubbkveldene jobbes det også med å få på plass soloshow med både etablerte og ferske komikere i begge byer, men her er ikke detaljene helt klare ennå. Vold kan uansett love mange morsomme kvelder utover våren.

– Det er viktig for oss å gi folk en mulighet til å bli kjent med flest mulig av de navnene Humor-Norge har å by på, både de etablerte komikerne og ferske ansikter som er på vei opp og fram, sier han.

– På tide å komme tilbake

Også Stand Up Norge kommer til å sende flere av sine show på turné til Østfold de nærmeste månedene.

I månedsskiftet februar/mars skal et stjernelag av komikere på scenen i både Fredrikstad og Halden når «Latter Live» drar ut på veien.

– Det gleder vi oss veldig til. Det er lenge siden sist jeg var i Østfold nå, så det begynner å bli på tide, sier konferansier for showet, Jonna Støme.

Han har med seg humorveteranene Are Kalvø og Christer Torjussen, samt de litt ferskere Halvor Johansson og tidligere nevnte Maria Stavang.

– Nå har vi hatt to show sammen så langt, med god respons. Vi er en gjeng som funker fint sammen og jeg kan love at showet kommer til å være godt innkjørt innen vi kommer ned til Østfold.

– Slipper å bli driti ut

Støme trives godt i rollen som den som skal sy det hele sammen, og forteller at forestillingen inneholder en god blanding av både kjent og nytt materiale.

– Nå har jeg ikke helt oversikt over hvor lenge det er siden de andre var nedover, men for min egen del blir det nok mye man ikke har hørt før. Som konferansier kommer jeg også til å improvisere fram litt tull og fjas, og det er hyggelig å få pratet litt med folka i salen.

– Det er viktig å huske på at de som sitter på første rad gjerne er de som har vært mest ivrige på å kjøpe billett. De er de fineste folka, og da skal de ikke oppleve å bli driti ut, men få en fantastisk opplevelse.

Truet med juling

Selv om det er en stund siden han sto på scenen i Østfold selv, kan han røpe at han har hatt noen interessante opplevelser i fylket.

– Da jeg hadde et show i Moss for noen år siden ble jeg truet med juling av en som ventet på å sone en fengselsstraff. Det er bra med engasjement fra publikum, så det var egentlig veldig kult, sier Støme lattermildt.

– Jeg har ikke vært på alle klubbene deres, men jeg har hørt at det er et veldig fint standup-miljø i fylket. Alle snakker varmt om det.

– Mye moro

Kjente navn og ansikter som Johan Golden, Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne kommer innom fylket før sommeren, og i tillegg jobbes det med å få på plass et show med standup-legen Jonas Bergland.

– Østfold er et fylke vi har hatt det mye moro i tidligere, og det blir en del av det også i år, kommenterer Rune Viken i Stand Up Norge.

FAKTA:

* Standup Sarpsborg og Standup Moss: Klubbkvelder 31. januar/1. februar (med Trine Lise Olsen, Sofie Frøysaa, Maria Stavang m.fl.), 28. februar/1. mars, 11./12. april, 9./10. mai og 6./7. juni.  Roar Brekke kommer til Moss 8. februar med forestillingen All verdens tid. I tillegg jobbes det med å få på plass flere soloshow før sommeren.

* Latter Live: Standup-turné med Jonna Støme, Are Kalvø, Christer Torjussen, Halvor Johansson og Maria Stavang som gjester Fredrikstad 24. februar og Halden 2. mars.

* Johan Golden kommer til Askim 14. april med showet Halve Norges Golden.

* Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne kommer til Sarpsborg 6. april, Fredrikstad 28. april og muligens også Halden med showet Tusvik & Tønne på oppdragelsesreise.