Snart tomt for norske jordbær

Dersom du fortsatt vil spise norske jordbær, bør du skynde deg.

Per Isingrud er Norges største jordbærbonde og dyrker de populære bærene i både Sarpsborg og Minnesund. På Minnesund plukkes det fortsatt bær, mens på Hafslund i Sarpsborg gikk de tom for lenge siden. Der ble det kun plukket jordbær fra 1. til 30. juni i år.

– Vi har aldri startet så tidlig, men jeg tror heller ikke vi har hatt en så kort sesong før, sier Isingrud.

Årsaken er det varme været, noe som har ført til usedvanlig tørre åkre.

– Alle de vanlige sortene, som Korona, er det så godt som tomt for sør for Oslo nå. Der er det bare sene sorter igjen, forteller jordbærbonden.

LES OGSÅ: Derfor påvirker varmen frukt- og grøntproduksjonen: – Plantene blir stressa

Tidlig farvel til Korona

Dagfinn Mysen i Eidsberg er den eneste av de store bøndene i Østfold som fortsatt har jordbær igjen, etter at det nylig gikk tomt hos Dagfinn Pollestad i Rygge. Mysen anslår at de vil kunne plukke i tre-fire uker til. Det er utelukkende fordi de har valgt å satse på flere jordbærsorter.

– Det har vært et forferdelig Korona-år. Den tåler ikke denne varmen i det hele tatt. Vi sprer risikoen ved å ha litt senere sorter også, som Malvina, sier bonden.

Han har dyrket jordbær i en årrekke og kan ikke huske sist varmen tok knekken på bærene like mye som i år.

– Å dyrke jordbær er for adrenalinjunkies. Det går veldig opp og ned. I snitt er det vel bare hvert femte år vi har det vi kan kalle et «normalår», sier han.

Dårlig lønnsomhet i år

Den rekordtidlige starten på jordbærsesongen gjorde at mange bønder slet med å få tak i sesongarbeidere som kunne komme tidligere for å plukke bær. Mysen var én av dem.

– Vi har måttet forlate en del felter på grunn av det, forteller han.

På det meste ansetter han 170 jordbærplukkere.

– Vi har en forpliktelse overfor dem, men det er klart at lønnsomheten blir ikke all verden i år, sier bonden.

Bjørn Ivar Kase fra Moss valgte å slutte med jordbærdyrking og i fjor høst ryddet han åkrene. Det priser han seg lykkelig for i dag.

– Her ute på Jeløy ville vi ikke hatt nok vann til å takle årets varme, sier han.

LES OGSÅ: Over halvparten av jordbærene på det norske markedet er ikke norske

Kan ikke selge til alle

Dersom du fortsatt vil ha norske jordbær, bør du skynde deg. Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, tipper de vil være avhengige av importerte bær for å fylle landets butikker om kort tid.

– Vi har fremdeles en del sene sorter som vi kommer til å selge, men det blir i hovedsak i Oslo og Trondheim. På landsbasis er sesongen over i neste uke, sier han.

Roger Utengen, kategorisjef for bær i Bama, forteller at de nettopp har begynt å ta imot Malvina-bær. De anslår han vil være tilgjengelige i tre-fire uker til, men i begrensede mengder.

– Folk vil fortsatt få tak i norske jordbær, også i Østfold, men ikke de mengdene vi er vant til på dette året. I stedet for ti kasser, kommer det kanskje én til butikkene, sier han.

Heller ikke han kan huske en dårligere jordbærsesong.

– Vi pleier å si at ved en normal sesong har vi full dekning av norske jordbær dagen etter sankthansaften. I år hadde vi full dekning to uker før, forteller han.

Bama-kategorisjefen forventer at også de norske bringebærene vil lide samme skjebne som jordbærene og ha en kortere sesong i år.