Kultur

Sliter med dyrt vakthold

Lov og orden: Konsertarrangør Martin Mathisen kritiserer de strenge vaktholdskravene som stilles til kulturarrangementer i Moss. - Det medfører betydelige og unødvendige merkostnader, sier han.

Sliter med dyrt vakthold

l Konsertarrangør kritiserer politiets krav

Lov og orden: Konsertarrangør Martin Mathisen kritiserer de strenge vaktholdskravene som stilles til kulturarrangementer i Moss. - Det medfører betydelige og unødvendige merkostnader, sier han.

n Hanna K. Sommerstad

I sommer prøvde Mathisen seg på å arrangere konsert i Moss. Han har nesten 30 års erfaring fra bransjen og har gjort stor suksess med sine sommerkonserter på Losen i Larkollen. Men i Moss ble det ifølge arrangøren selv «skivebom», da han organiserte konsert med Di Derre på Verket.

Mathisen kritiserer nå vaktholdskravene som stilles til store kulturarrangementer i Moss. Det spiser opp mye av det i utgangspunktet stramme budsjettet rundt slike arrangementer, mener han.

- Merkostnadene forbundet med den slags vakthold er betydelig sammenlignet med det vaktholdet vi til vanlig har på våre egne arrangementer i Larkollen, sier Mathisen.

Tre typer vakter

I utgangspunktet krever politiet at de skal være til stede på arrangementer hvor man regner med rundt 1000 publikummere eller mer. Jon Erland Fløgstad, seksjonsleder for ordensavdelingen ved Moss politistasjon, forklarer at de ved 1000 publikummere regner én patrulje, altså to politifolk, som nødvendig.

- Det er rimelig likt rundt i Østfold, men vi gjør individuelle vurderinger hver gang, sier han.

I tillegg til politiets tilstedeværelse, kreves det vakthold av sertifiserte vakter fra godkjent vaktselskap. Disse skal ifølge Fløgstad holde oppsyn med skjenkeregler, sjekke legitimasjon, billetter, med videre. Politiet skal på sin side håndheve straffeloven og blant annet ta seg av folk som havner i slåsskamp eller blir overstadig beruset.

- I tillegg kan man ha frivillige vakter, som ikke trenger å være profesjonelle, til for eksempel å sjekke at ingen sniker seg inn, sier Fløgstad.

- Dramatisk

I forkant av Di Derre-konserten hadde Mathisen et møte med politiet, Fløgstad inkludert.

- Det var fordi jeg stilte meg noe undrende til at et arrangement som i all hovedsak var rettet mot et voksent publikum, skulle utløse et så dramatisk stort vaktoppbud, sier Mathisen.

Han forteller at han tenker med gru på at alle arrangørene som driver med konsert og musikk blir pålagt så store kostnader.

- Det må være forferdelig vanskelig når en så stor del av pengene skal gå til vakthold. Sånn jeg ser det, etter nærmere 30 år i bransjen, er det ikke nødvendig, sier han.

Mathisen synes det er et paradoks når politiet pålegger en arrangør å ha vakter fra et godkjent vaktselskap, og i tillegg krever at man har politi til stede.

- Hva er da poenget med de godkjente vaktene, spør han retorisk.

Festivalen Sin i Moss har løst vaktkravene ved å gå i direkte kompaniskap med nettopp Borg Vakt.

Tony Fjærgård i Festivalen Sin poengterer at kravene til vakthold ikke er noe politiet «bare finner på».

- Kravene har jo kommet fordi det har skjedd ting på slike store arrangementer. Da må man ta grep for å få til et trygt arrangement. For det handler jo ikke om noe annet enn sikkerhet, sier Fjærgård.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

«Det må være forferdelig vanskelig når en så stor del av pengene skal gå til vakthold.»

Martin Mathisen, konsertarrangør

Dette er kravene

I Østfold praktiseres det som oftest krav til én politipatrulje, altså to politifolk, per 1.000 personer.

Arrangørene må selv betale for dette, da dette ikke er noe fellesskapet, altså skattebetalerne, skal belastes med, opplyser Politiet.

Politiet tar 880 kroner i timen per person de har utstasjonert på arrangementer. Dette gjør politiet på sin egen fritid.

Kilde: Politiet i Moss og Østfold

Mer fra Dagsavisen