Slik vil de få en ny politihøgskole til Moss

Pådriverne for en ny politihøgskole i Moss innser at staten ikke vil sette av penger til et slikt byggeprosjekt. Løsningen blir å «snike i køen».

Som Dagsavisen Østfold tidligere har skrevet, ønsker ikke regjeringen å sette av penger til å bygge en ny politihøyskole nå. Dette fordi det er en rekke andre kostbare prosjekter som må prioriteres først. Likevel lever håpet fortsatt i Moss om at høyskolen kan ende opp der.

– Det er helt riktig at det er mange justisprosjekter som krever penger. Vårt hovedpoeng til regjeringen er at Politihøgskolen ikke trenger å stå i den køen. Vi kan ta dem ut gjennom bruk av konkurransebygg, slik den rødgrønne regjeringen gjorde i sin regjeringsperiode. Det er vi avhengige av for at dette skal bli noe av, men vi vet det er stor vilje for å få det til, forteller prosjektleder Svein Holtan.

Dette er konkurransebygg

Konkurransebygg betyr at en privat aktør, i dette tilfellet Höegh Eiendom, bygger den nye skolen, for å så leie ut fasilitetene til staten. Slik mener de at det ikke vil koste regjeringen mer enn det skolen betaler for å leie i Oslo i dag.

– Det vil også bare ta 2,5 til 3 år å bygge en skole her i Moss. Det er vesentlig billigere og raskere enn i Oslo, hevder Holtan.

Staten bygger og eier ofte lokalene selv. Dette gjennom formålsbygg, som er så tilrettelagte konkrete formål at de ikke kan brukes til noe annet. Fengsel, for eksempel. Da er man avhengig av at Stortinget bevilger penger til byggingen.

Ingen riper i lakken

Forrige uke ble det kjent at en merknad om bruk av konkurransebygg i statsbudsjettet ikke fikk støtte av Aps medlemmer i Stortingets justiskomité. Det førte til at Tage Pettersen (H) og Stein Erik Lauvås (Ap) havnet i et lite munnhoggeri på Facebook. Diskusjonen handlet om hvem som hadde skylden for at prosjektet fortsatt lever i uvisshet.

– Det at sentrale politikere havner i munnhoggeri med hverandre på den måten, ødelegger det noe av arbeidet deres?

– Nei. Vi vet at de er enige i substans, så dette tar vi med knusende ro, svarer Holtan.

– En samlet Østfold-benk har støttet oss hele veien, noe vi som jobber med dette prosjektet er glade for, legger han til.

– Vi har god tålmodighet

Høyre, Frp og KrF er tydelige på at justisdepartementet må se på bruk av konkurransebygg. SV er imot. Holtan håper at resten, deriblant Ap, vil gi formell støtte til denne løsningen.

– Det er klart at vi gjerne skulle ønske at dette gikk raskere, men det er fortsatt ingen dører som er lukket. Snarere er det stadig flere dører som åpnes opp. Vi har god tålmodighet.

– Hvor god?

– Vi kan ikke sette noen dato for når det vil være for sent, men vi har fortsatt tro på at dette blir noe av, svarer Holtan.

LES OGSÅ: Studentleder: – Politiutdannelsen i Oslo er mangelfull