Skeiv Ungdom lar seg ikke knuse av homohatende nazister

Fredrikstad har blitt et sted hvor gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen har satt sitt preg det siste året. Skeiv Ungdom svarer med å arrangere Pride-parade.

Hvem: Marthe Øvrum (25)

Hva: Leder av Skeiv Ungdom

Aktuell: Denne uka har hundrevis av unge personer tilknyttet LHBT-miljøet samlet seg i Østfold på Skeiv Ungdoms sommerleir, Jafnaðr, i Skjeberg.

 

Hvordan har det gått så langt på sommerleiren?

– Det har gått veldig bra. Det er masse fine folk fra hele landet som er samlet her. Vi koser oss på leir med et mangfold av aktiviteter.

Hvor mye betyr det for folk å ha et slikt samlingssted?

– Jeg tror det betyr veldig mye for folk. Det handler både om at det er fint for ungdom å dra på en sommerleir, men også at det er et viktig fristed for unge skeive. Her kan folk senke skuldrene og være seg selv. Det er noe vi vet kan være utfordrende for de av oss som bryter normen for kjønn og seksualitet ellers i samfunnet. Å komme til et sted hvor du møter andre mennesker som er som deg kan være veldig befriende.

Hva er de viktigste sakene til Skeiv Ungdom nå for tida?

– Kampen for et tredje juridisk kjønnsalternativ for de av oss som verken identifiserer seg som mann eller kvinne. Det reelle kjønnsmangfoldet blant oss er ikke gjenspeilet i de juridiske kategoriene. I tillegg kjemper vi for et bedre helsetilbud for transpersoner.

Hva kan politikere, eller samfunnet for øvrig, gjøre for at alle, uansett legning, skal føle seg akseptert og inkludert i Norge?

– Først og fremst handler det om å anerkjenne at mennesker er forskjellige. Det finnes et mangfold av mennesker, som det er viktig politikerne lytter til. Rent konkret må folk bli flinkere til å anerkjenne kjønnsmangfoldet blant oss. Det er også viktig med en seksualitetsundervisning på skolen hvor folk kan kjenne seg igjen. Alle trenger gode begreper om seg selv, men vi må bli mindre opptatt av å sette hverandre i bås.

Stortingspolitiker Tage Pettersen mener offentlige bygg i Østfold bør ha kjønnsnøytrale toaletter, etter at han besøkte dere. Hva synes du om det tiltaket?

– Det er et kjempeviktig og enkelt tiltak. Det høres kanskje banalt ut, men blant unge skeive er det mange som er redde for å gå på do. Man kan for eksempel få beskjed om at man er på feil sted, selv om man faktisk ikke er det, eller oppleve at det ikke finnes noe alternativ for en selv. Å føle seg utrygg og unngå situasjoner har en direkte konsekvens på livskvaliteten.

Dere er med på å arrangere en egen Pride-parade i Fredrikstad, for første gang. Hvorfor nettopp der?

– Aller først må jeg få lov til å skryte av lokallaget vårt i Østfold. De tar initiativ til mange gode og fine tiltak. Det har blitt særlig viktig for oss å bli synlige i Østfold i møte med homohatet. Det ser man tydeligere her enn andre steder i landet. Det er utrolig viktig for oss å vise at mangfoldet er uknuselig.

Du ble leder av Skeiv Ungdom for litt over et år siden nå. Hvordan har det vært?

– Det har vært et fantastisk innholdsrikt og spennende år. Det er utrolig fint å ha en rolle der man får gjøre så mye forskjellig. Dette er en organisasjon som vil hverandre godt, og det er ekstra deilig å være en del av en slik organisasjon.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Den har kanskje ikke betydd mest, men jeg likte godt «Evelyn og de grønne».

Hva gjør deg lykkelig?

– Å få være hele meg, sammen med fine mennesker. Og å padle kajakk.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg hadde to: Min eldre kusine, Julie, og Heidi, som var speiderlederen min.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg som person kan være veldig utålmodig.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da spiser jeg enorme mengder med is. Gjerne dyr og fancy is.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– Jeg vil gå i tog for at alle skal få kunne leve gode liv som seg selv.

Er det noe du angrer på?

– Jeg er på et sted i livet nå som er veldig fantastisk. De tingene jeg har gjort i livet, selv om de kan ha vært feil, har ført meg hit, så derfor kan jeg ikke si at jeg angrer på noe som helst.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kim Friele. Hun er et menneske som har stått i kampene og som jeg kan for lite om. Jeg skulle gjerne hatt en innføring om hvordan hun har bidratt til at vi har kommet dit vi er i dag, og blitt bedre kjent med det mennesket.