Skal gjøre Elverhøy i Vansjø tilgjengelig for allmennheten igjen

Skal pusses opp og gjøres om til en kystledhytte.

I 2016 ble Gullholmen utenfor Jeløy åpnet for allmennheten, etter en omfattende rehabilitering av byggene på øya. Stedet eies av Moss kommune, mens Oslofjordens Friluftsråd er ansvarlig for utleie gjennom sitt nettverk av kystledhytter. Nå skal det samme gjøres med Elverhøy.

Saken ble behandlet av Miljø- og samferdselsutvalget onsdag. Der ble den enstemmig vedtatt.

– Vi i posisjonen ser på dette som et positivt tiltak, og støtter rådmannens vurdering i denne saken, forteller Jonas Sjolte (MDG), nestleder i utvalget.

LES OGSÅ: Slik blir «nye» Gullholmen

Trengs å pusses opp

Før stedet kan leies ut er det nødvendig å foreta en rehabilitering av bygningsmassen, både utvendig og innvendig. Til dette formålet har kommunen 600.000 kroner disponibelt.

Eiendommen på Elverhøy er på nesten tre hektar. Den består i hovedsak av en gresslette velegnet for teltliv og friluftslivsaktiviteter. Selve hovedbygningen er på 143 kvadratmeter, fordelt på to etasjer med kjøkken, stue, gang og to soverom.

Byggets utforming gjør at det er lett å finne en rominndeling som gjør at det kan benyttes til utleie gjennom Kystleden, samtidig som oppholdsrommet i første etasje kan benyttes av skoler i forbindelse med utflukter, skriver kommunen i saksframlegget.

– Det er viktig at virksomheten organiseres slik at tilbudene på stedet ikke virker privatiserende, men inkluderer ulike brukergrupper, poengteres det.

Fremtidige leieinntekter på Elverhøy skal gå vedlikehold og drift av stedet.

Fikk drahjelp fra tidligere ordfører

Hytta ble overtatt av kommunen allerede i 2015. Inntil da hadde den tilhørt Vansjø Båtforening og før det igjen tilhørte eiendommen familien til stortingsrepresentant Tage Pettersen (H).

Han har tilbrakt et par titalls somre på stedet, og den dag i dag har han fortsatt sommersted på nabotomta. Det var han som tok initiativ til at kommunen overtok stedet, med et langsiktig mål om å gjøre Elverhøy til en kystledhytte, da han var ordfører i Moss.

– Vansjø er en perle som mange mossinger dessverre ikke kjenner godt nok til. Gjennom tiltak som dette håper vi å få flere til å finne ut hvor bra Vansjø er, sier han.

LES OGSÅ: – Vansjø er en ukjent perle

Ser et stort potensial

Dersom alt går etter planen, vil Elverhøy bli Oslofjorden Friluftsråds første kystledhytte i Vansjø. Faktisk har de ingen andre hytter ved ferskvann, med unntak av fire hytter som ligger langs Haldenvassdraget.

– Det var slik ideen kom opp, om at vi kanskje skulle bruke det samme konseptet på Elverhøy også. Vi kaller det fortsatt kystledhytter, men det er mulig begrepet vil bli endret, forteller Rune Svensson, daglig leder i Oslofjorden Friluftsråd.

Han tror Elverhøy kan bli et fint supplement til hytteporteføljen deres.

– Vi synes det området i Vansjø er fantastisk, både med tanke på at enkeltfamilier kan leie det, men også større grupper med barn og unge. Det er hyggelig at kommunen går inn for det. Desto mer eksotisk stedet ligger, desto mer blir det brukt, sier han.

For at kystledhytta kan bli populær er det ifølge Svensson avgjørende at stedet klarer å tilbyr spennende aktiviteter.

– Vi må tenke tilrettelegging for friluftsliv og aktiviteter, særlig for barn og unge. Elverhøy ligger godt til rette for turgåing, naturopplevelser som padling og kanskje til og med aktiviteter om vinteren, sier han.

LES OGSÅ: Høye besøkstall for Oslofjorden Friluftsråds kystledhytte på Gullholmen fyr utenfor Jeløy