Nyheter

Skal danse hele Mossehistorien

I forbindelse med 300 års jubileet til Moss neste år, skal seks komponister fra distriktet samarbeide med Eldbjørg Akademiet for å fortelle byens historie gjennom dans og musikk.

Bilde 1 av 2

– Forestillingen blir en sentral, kulturell opplevelse i byjubileet i 2020, sier jubileumsgeneral Trygve G. Nordby.

– Vi ønsker å løfte fram mange lokale krefter i forbindelse med jubileet, og innen musikk, dans og teater er det utrolig mange gode aktører. Både profesjonelle og amatører. Jeg er glad for at så mange av dem vil stille opp når byen fyller 300 år. Samtidig vil jeg hylle alle frivillige som allerede er i gang med å forberede den kommende folkefesten, sier Trygve G. Nordby.

– Unikt samarbeid

Musiker, komponist og dirigent Stian Omenås er en av initiativtakerne til forestillingen. Han forteller at det er sjelden at så mange komponister går sammen i en prosess for å lage et helt nytt verk.

– Da vi lanserte ideen for jubileumskomiteen fikk vi 100.000 kroner for å starte arbeidet med å forberede forestillingen. Vi har fått med oss kjente komponister, musikere og elever fra Eldbjørg Akademiet, som er anerkjent som en av de beste og mest profesjonelle danseinstitusjonene i Norge. Denne forstillingen blir framføring av en ny ballett, som blir urframført i juni 2020.

– Hvordan skal dere samarbeide som komponister?

– Vi jobber stort sett på egen hånd når det skal skapes ny musikk. Slik blir nok denne gangen også. Det er Håkon Sæther skal som skal skrive et manus, der han vil ta for seg distriktets historie, med dens tradisjoner, industri og lokale særegenheter fra middelalderen og fram til i dag. Komponistene vil få hver sin del av historien, som skal tonsettes med den rette stemningen. Det hele skal administreres av NyMusikk Østfold, forteller Stian Omenås.

Regi og koreografi

Dansepedagog og leder Marianne Bache-Mathiesen i Eldbjørg Akademiet gleder seg veldig.
– Vi er forberedt. Nå venter vi i spenning på den historien som skal fortelles, og på den musikalske rammen som blir lagt av de seks komponistene. I forberedelsene må vi sikre kostymer som passer til de ulike tidsepokene som skal gjengis på scenen. Det blir utrolig spennende å få høre hvordan komponistene løser sine musikalske oppgaver. Vi kan jo ikke begynne å trene på dansen før musikken er klar. Det er sjelden vi får oppleve å være med på en urframførelse, sier Marianne Bache-Mathiesen.
Hun blir selv direkte involvert i koreografien og regien på forestillingen.
– Men jeg kommer nok til å spille på kompetansen til vår pedagogiske medarbeidere, sier hun.

20–25 dansere

Rundt 20–25 dansere i alderen 12–19 år vil være med på den jubileumsforestillingen. I tillegg blir det en rekke musikere og korister på scenen.
Stian Omenås vurderer også et samarbeid med kordirigent Trond Oftung for å få med et barnekor.
– Vi ønsker at hele prosjektet skal romme så mange barn og unge som mulig. Dette er en anledning for et profesjonelle musikkmiljøet i byen til å løfte hele det unge kulturlivet i nye Moss.

Mer fra Dagsavisen