Nyheter

- Sitter allerede mye innestengt

- Når det skal kuttes så mye, er det ingen tvil om at det går ut over de funksjonshemmedes tilbud.

l Bekymret for innsparingene l - Vondt i magen, sier tillitsvalgt

Det sier Simen Aker. Han har gjennomgått svært mange operasjoner, og er delvis lam på venstre side av kroppen.

Aker er leder i Rådet for funksjonshemmede og styreleder i Norges Handikapforbund Moss og omegn, men tydeliggjør at han i denne saken uttaler seg som privatperson.

 

18 millioner

Onsdag la mosserådmann Bente Hedum fram sitt budsjettforslag for 2015. Økt omfang av demens og psykiatri samt flere eldre er vanskelig å håndtere innenfor de økonomieske rammene kommunen rår over.

Virksomheten Tjenester for funksjonshemmede skal omorganiseres videre, og rådmannen foreslår å spare 18 millioner kroner neste år. «Omstillingen innen helse og sosial må videreføres inntil vi når et nivå kommunen faktisk har råd til», skriver Hedum. Hun har tidligere uttalet til Moss Dagblad at de funksjonshemmede brukerne ikke ville merke innsparingen.

- Det er ingen tvil om at det går ut over brukernes tilbud, sier Aker.

 

- Bør bli skånet

Han forstår at det er nødvendig for kommunen stramme inn på grunn av dårlig økonomi, og tror noe kan spares. Men 18 millioner er mye.

- Mange av disse menneskene er blant våre svakeste, og bør bli skånet. Det skal ikke være sånn at de får et dårligere tilbud enn de allerede har i dag, mener han.

Aker er også styreleder i borettslaget Høienhald, og kjenner mange av dem som mottar tjenester for funksjonshemmede.

- Jeg ser hvor innestengt mange allerede er i dag, også sammenlignet med tidligere, sier Aker.

Han innrømmer at han er skremt over signalene som er kommet, og håper det blir forandring når bystyret skal behandle budsjettet før jul.

 

- Ubehagelig følelse

Bente Østby Solberg er tillitsvalgt og pleiemedarbeider på Peer Gynts vei 60, hvor ti brukere med funksjonshemninger bor i hver sin leilighet.

- Jeg fikk vondt i magen da jeg hørte om at vi skal spare så mye. Jeg lurer på hvordan det skal gå med de vi har ansvaret for, og det er en ubehagelig følelse, sier hun.

Østby Solberg har jobbet i kommunen siden begynnelsen av 90-tallet, og har vært med på mange omstillinger opp gjennom årene.

- Men ingenting har vært så ille som dette her og den omstillingen som kommer nå, mener hun.

De ti menneskene som bor i boligene har ulike behov. De er med på aktiviteter på dagtid, noe Østby Solberg sier er svært viktig for dem.

- Når det sies at brukerne ikke skal merke innsparingene, lurer jeg på om de vet hva vi driver med. Det sier seg selv at de kommer til å merke det. Jeg synes det er trist at det alltid skal tas fra de svakeste, sier hun.

 

- Jeg gruer meg

Som Moss Dagblad har skrevet tidligere, kan ikke rådmannen utelukke at det går mot oppsigelser. Det jobbes nå med såkalte overtallighetslister.

- Har de ansatte kommet til deg med reaksjoner på dette?

- Nei, men jeg tror ikke alle har forstått hvor alvorlig situasjonen er ennå. Jeg tror det tærer på personalet at vi ikke enda vet hva som skal skje, sier hun.

- Hva tenker du om neste år?

- Jeg gruer meg. Jeg tror vi som jobber her vil få en mye større belastning og at vi må løpe mer og mer. Samtidig er jeg redd for at vi får dårlig samvittighet fordi vi ikke kan gi det vi gjerne vil gi. Jeg er redd for at sykmeldinger fort kan melde seg, sier hun.

 

- Mer enn banalt stell

Østby Solberg er opptatt av at brukerne skal ha god livskvalitet.

- Det er viktig at de har det godt. Livskvaliteten deres vil bli dårligere når det skal spares 18 millioner. Jeg skulle ønske at jeg kunne gitt dem mer, selv om jeg vet at andre er hardere rammet enn oss per i dag. Men hvilket liv skal disse menneskene få etter hvert, om de blir sittende inne i leiligheten og bare får mat og blir dusjet? Jeg er bekymret for at tilbudet i framtida blir redusert til kun det banale stellet. De trenger mer enn det, sier hun.

Mer fra Dagsavisen