Sindre Lysø (22) fra Rygge innstilt som generalsekretær i AUF

– En rolle man bare kunne drømme om, sier den unge østfoldingen.

Det nye sentralstyret vil bli valgt inn på AUFs landsmøte, som går av stabelen 18. oktober. Sindre Lysø har fått tillit som generalsekretær av en enstemmig valgkomité i AUF.

– Det føles veldig stort. Dette er den største tilliten man kan få i et ungdomsparti. Generalsekretær er en rolle man bare kunne drømme om. Jeg hadde aldri sett for meg noe som dette. Helt siden jeg meldte meg inn i AUF, har jeg alltid sett opp til ledelsen. Det er de som legger premisser for den daglige politikken og hva man skal fremme i Ap. Det er med stor spenning at jeg trolig tar fatt på samme oppgave selv. Det blir veldig gøy, sier han.

Fikk dytt i ryggen av moren

Lysø er den eneste personen fra Østfold som er representert i det nye styret. 22-åringen meldte seg inn i AUF i 2009. Da hadde han i flere år vært aktiv i elevrådsarbeid i barneskolen og ungdomsskolen i Rygge.

– Det var vel mamma som foreslo at jeg burde vurdere å bli med i et ungdomsparti. Jeg husker jeg gikk rundt fra stand til stand og samlet inn partiprogram. Så satt jeg hjemme og vurderte dem etterpå. Ut ifra en helhetsvurdering ble det til slutt AUF. Jeg likte at de jobbet for flere enn seg selv og var opptatt av fellesskapet. I tillegg var det viktig at de hadde et bra tilbud, med sommerleiren på Utøya for eksempel, sier Lysø.

Sindre Lysø var én av ungdommene fra Østfold som overlevde massakren på Utøya i 2011. Her kan du lese vårt intervju i forbindelse med femårsmarkeringen, hvor han forteller mer om det han opplevde.

Med på å forme politikken

På ni år har Lysø gått fra å være et vanlig medlem i AUF til leder av Moss og Omegn AUF, fylkesleder i Østfold AUF, medlem i sentralstyret og nå altså snart generalsekretær. Han synes det er veldig givende å jobbe i AUF.

– Det er veldig gøy å være med på å påvirke og forme politikken i Norge. AUF er det beste ungdomspartiet å være med i, hvis man ønsker å påvirke politikken, sier han.

– Så det har ikke fristet å gå over til moderpartiet Ap ennå?

– Nei. Det kommer nok en tid når det blir naturlig, men enn så lenge er det veldig morsomt og befriende å jobbe i AUF, svarer han.

Flere viktige saker på agendaen

Som generalsekretær får han det øverste ansvaret for den daglige driften til ungdomspartiet. Han får også en viktig stemme i beslutningen om hvilke saker ungdomspartiet skal prioritere.

Han nevner blant annet oljeboring i Lofoten, anerkjennelse av Palestina som en selvstendig stat og mer fokus på psykisk helse i skolen som eksempler på saker som blir viktige for AUF i tida framover.

– Vi vil også stå på for å skape litt fremtidsoptimisme i Norge. Det er mange unge som bekymrer seg for jobb og økonomi. Vi vil at alle kan få kompetansen de trenger for å skaffe seg jobb, sier han.

LES OGSÅ: Maria Imrik, AUF-leder i Østfold, frykter hva som vil skje dersom hatet får fortsette å gro i norske kommentarfelt