Deltakerne fikk i oppgave å lage en hjørneløsning på et bjelkelag og bindingsverk.

Sikret lærlingplass med stødig hamring

De sju beste tømrerelevene i Østfold kjempet fredag om en plass i NM. Faglederen på Malakoff VGS håper konkurransen vil bidra til å gjøre faget mer attraktivt.

Elever fra hver av fylkets videregående skoler med bygg- og anleggsteknikk hadde kvalifisert seg til Østfoldmesterskapet i tømring, gjennom å vinne skolemesterskapet som ble holdt i forkant.

Alle de sju har også sikret seg en lærlingplass gjennom konkurransen.

Mange får praksisplass

Ifølge Jan-Erik Ingebretsen, fagleder for bygg- og anleggsteknikk på Malakoff videregående skole, er ikke det noen særlig stor utfordring å skaffe seg for de øvrige elevene heller, i hvert fall i Moss.

– Det går veldig bra i byggebransjen om dagen. De skriker etter folk. Så lenge du møter opp på skolen og gjør så godt du kan, så er du nesten garantert en lærlingplass, sier han.

Blant elevene som går det siste året i bygg- og anleggsteknikk (tidligere kjent som byggfag) på Malakoff er det minst 85 prosent av elevene som allerede har fått tilbud om lærlingplass, ifølge faglederen – tre måneder før skoleslutt.

LES OGSÅ: Offensiv kampanje ga læreplassboom

Skaper blest om faget

Ingebretsen håper konkurransen bidrar til at faget får mer oppmerksomhet, noe som igjen fører til økt interesse og flere søkere til studielinja. Han tror det også kan føre til lavere fravær.

– Konkurranser som dette bidrar til å skape motivasjon til å være på skolen. Dessuten skader det ikke med litt konkurranseinstinkt. Det å jobbe med å bli gode er viktig, sier han.

Totalt sett har skolen hatt en liten nedgang i elevtallet i år, men begge årene før hadde de en oppgang.

– Alt i alt er vi der vi skal være, sier Ingebretsen.

De fleste elevene i bygg- og anleggsteknikk på Malakoff vil bli tømrere og rørleggere. Per dags dato er det kun én jente som tar faget, og hun går VG1, ifølge faglederen.

LES OGSÅ: Fredrik (19) ble årets lærling i 2017

Nervepirrende

Østfoldmesterskapet ble gjennomført på Malakoff videregående skole, ettersom fjorårets vinner gikk der.

Vinneren av årets konkurranse gikk videre til NM, som arrangeres på Elverum videregående skole 11. og 12. april. Det ble Petter Krog fra Mysen VGS. Han var også den første til å fullføre oppgaven.

– Jeg gjorde meg helt ferdig med saga først og satte sammen delene etterpå, så jeg slapp å gå så mye fram og tilbake, forteller han.

Han synes det var gøy å være med på konkurransen.

– Jeg var ganske nervøs før jeg kom hit, jeg har faktisk vært nervøs i flere dager nå, men jeg synes det har gått ganske bra, sa han i forkant av kåringen.

LES OGSÅ: Trapper opp kampen mot kriminalitet i arbeidslivet