Erlend Wiborg (Frp). FOTO: STORTINGET

- Særdeles undertrykkende plagg

Frps stortingsrepresentant fra Moss, Erlend Wiborg, foreslår igjen et forbud mot heldekkende klesplagg.

Prøver igjen: Frps stortingsrepresentant fra Moss, Erlend Wiborg, foreslår igjen et forbud mot heldekkende klesplagg.

- Det gjelder ikke kun burka og niqab, selv om det er mest aktuelt. Det vil også gjelde for eksempel finlandshette, sier Wiborg.

Burka er et løst plagg som dekker hele kroppen, inkludert ansiktet, hvor det kun er et «gitter» foran øynene. Niqab er det samme, men har åpning til øynene. Wiborg har nå levert en interpellasjon til Stortinget i håp om å få flertall for forbudet i januar i år. Begrunnelsen er todelt, forklarer han:

- Det er et sikkerhetsmessig aspekt som går på at man i et åpent og liberalt demokrati skal kunne se ansiktet til mennesker i det offentlige rom. Og så er det et integreringsmessig perspektiv som handler om at slike plagg kan hindre integreringen av kvinner som bruker dem. Burka og niqab er særdeles kvinneundertrykkende plagg, sier Wiborg.

Han er enig i at man ikke blir kvitt kvinneundertrykkelse ved å innføre forbud mot disse plaggene, men tror det kan være et viktig bidrag. Årsaken til at han tar det opp nå, er at det nå foreligger en dom fra den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som sier at alle nasjoner står fritt til å innføre forbudet.