Elevene ved American College of Norway (fra venstre) Mia Marlene Tønnesen, Hanne Nilsberg, August Posti, Trude Riisøen og Henriette Fløgstad Tangen (liggende) mens de holder på å gjøre om hele Verket scene og rommene rundt til et skikkelig horrorhus før kveldens og de kommende dagenes halloweenfest. FOTO: HANNA K. SOMMERSTAD

Se opp for zombier!

GRØSS OG GRU: Det spøker på Verket! Iallfall i kveld, for da arrangerer Festivalen Sin og American College of Norway halloweenfest for ungdomsskoleelever. Fredag og lørdag kan man også besøke «spøkelseshuset» deres.

- Lokalene er allerede litt «spooky», så stemningen blir perfekt!

Becky Norvang ved American College of Norway (ACN) viser oss rundt på Verket scene. Spindelvev og heksehatter er for amatører. Når elevene ved American College of Norway (ACN) feirer halloween, gjør de det skikkelig. Da gjør de faktisk om hele nesten hele bygget til et skikkelig spøkelseshus, med et fiktivt, historisk bakteppe som kan få enhver til å kjenne hårene reise seg på armene. Og alle er velkomne til å ta turen innom.

- Det blir som spøkelseshusene man finner på tivoli, sier arrangør Tony Fjærgård i Festivalen Sin.

Han står bak halloweenfesten som skal lokke til seg ungdomsskoleelever i kveld, mens ACN skal ha sin egen Halloween-markering for alle mossinger både i morgen og lørdag kveld. Og det er altså ACN som sørger for å lage kulissene til festen - en helt avgjørende del for å skape et vellykket arrangement.

 

Vil tiltrekke seg unge

- Vi har jo en målgruppe som strekker seg fra null til 110 år, så da gjør vi enkelte ganger slike ting som dette, som er kun for ungdommene, forklarer Fjærgård i Festivalen Sin.

- Det er viktig å ta vare på dette publikummet - de er jo morgendagens konsertgjengere, legger han til.

Det er første gang han samarbeider med ACN og første gang han lager halloweenfest. Fjærgård synes det er fint å kunne gjøre noe sammen med sine «naboer» på Verket, for både Festivalen SIN og ACN holder til nettopp der.

- Vi merker jo at halloween er noe som interesserer folk. Forhåpentligvis kan vi lokke så mange som 200 ungdommer i alderen 14 til 17 år hit, sier arrangøren.

I løpet av kvelden i dag blir det konkurranser og kåringer, servering av skummel mat og drikke og muligheter for å besøke en spøkelsesportal. I tillegg blir det skummel musikk fra en DJ. Mulighetene er også store for at det dukker opp en hel del zombier.

 

«Haunted house»

Men kulissene, spøkelseshuset, skal ikke bare brukes i kveld. Tre dager til ende er det mulig for mossinger å få med seg halloween-feiring på Verket. I morgen og fredag tar nemlig ACN med seg mossinger på en skummel vandring i byggets mange kriker og kroker.

- Uten å avsløre for mye, vil vi publikum få se en film som handler om historien vi lager her. Karakterene fra skrekkfilmen dukker så opp etter hvert som vi tar dem gjennom vårt «hjemsøkte hus», forteller aktivitetskoordinator Hayley Kuntz.

ACN har lang tradisjon for å arrangere halloweenfest for byens folk. Etter et opphold tok de den opp igjen for tre år siden - da i kjelleren på Konventionsgården. Men i år har de sikret seg det de selv mener er noen enda bedre lokaler, med Verket scene:

- Vi har aldri gjort det så stort før, forteller Kuntz og understreker at arrangementet er åpent for alle, men at det kan være lurt å ha med seg en voksen hvis man er under 12 år gammel.

- Bare tanken på at dette er en del av en nedlagt fabrikk, vil sette den rette stemningen, sier hun.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no