Nyheter

Så mye liv er det i Østfolds byer

Fredrikstad har hatt over 94 prosent flere passeringer i gågata si enn den i Moss, men med 150 prosent flere innbyggere.

Østfolds tre største byer har alle installert tellepunkter rundt omkring i sine sentrum. De fleste er plassert parvis og registrerer passeringer i begge retninger langs en gate eller strekning. Hensikten er å danne et bilde av hvor mye folkeaktivitet det er på de forskjellige stedene. Se faktaboks for mer informasjon om hvordan tellerne fungerer

Det er viktig å ha med seg at én person kan bli telt flere ganger, både forbi samme sted og på de andre tellepunktene i byen. Derfor viser ikke tallene hvor mange mennesker som blir telt, men hvor mange ganger et menneske blir telt – et viktig skille.

Travelt ved McDonalds

I Fredrikstad finnes det 14 slike tellepunkter. Det med klart flest passeringer er plassert ved McDonalds Bryggeriveien og peker mot øst, altså ut av gågata. Der er det registrert 935.773 passeringer så langt i år. Det er en økning på 6,71 prosent fra fjoråret.

Størst økning er det over gangbrua, mens det ene tellepunktet utenfor Scandic City har merket størst nedgang i år, med over 38 prosent færre passeringer. Tellepunktene som står her er allerede de som registrerer færrest passeringer, med litt under 80.000 så langt i år.

Øker stadig i Fredrikstad

Ifølge Line Jeppesen, sentrumsleder i Fredrikstad Næringsforening, har den samlede aktiviteten i Fredrikstad sentrum vært økende de siste årene. Deres tellepunkter registrerte en økning på 20 prosent fra 2016 til 2017, og så langt i år en økning på 10 prosent fra i fjor.

– Det skyldes fokusert jobbing over tid og et godt samarbeid mellom blant andre næringsforeningen og kommunen, sier hun.

Samtidig som at det er mer folkeaktivitet i bykjernen, er også folk mer tilfredse, ifølge sentrumslederen.

– Det har blitt gjort en handelsanalyse som innbyggerne har svart på. Den viser at det er stor tilfredshet når det blant annet gjelder utvalg i butikkene, service og tilgjengelighet. Det er ingen tvil om at det går framover i Fredrikstad, men vi har fortsatt et stort potensial, sier hun.

Langs gågata i Fredrikstad har det blitt registrert 3.589.567 passeringer fordelt på åtte tellepunkter så langt i år.

Langs gågata i Fredrikstad har det blitt registrert 3.589.567 passeringer fordelt på åtte tellepunkter så langt i år.

Populær gågate i Moss

I Moss ble tellepunktene plassert ut i løpet av fjoråret. Dermed har de så langt ikke et godt nok sammenligningsgrunnlag å vise til, for å se hvordan utviklingen har vært over tid. Hvis man kun ser på 2018-tallene, så viser de at det er flest passeringer ved tellerne som er plassert ved fontenen foran Kirkeparken VGS. Den som teller bevegelser østover i Gågata, har notert seg 371.364 passeringer så langt i år.

Hvis man sammenligner dette tellepunktet med det i Fredrikstad som har høyest antall passeringer, får man en indikasjon på at Fredrikstad har omtrent to og en halv ganger mer aktivitet. Kommunen har også to og en halv ganger flere innbyggere enn Moss. Det indikerer at det ville vært omtrent like mye aktivitet ved de travleste tellepunktene i Moss og Fredrikstad, hvis begge kommuner hadde hatt samme befolkningsmengde.

LES OGSÅ: – Moss sentrum er ikke dødt

Moss slår over vektklassen sin

Hvis man ser på byenes gågater samlet sett, blir utfallet et helt annet. Begge har åtte tellepunkter plassert i gågatene sine, hvorav halvparten er plassert i stikkveier. Hvis man sammenligner alle disse, ser man at Fredrikstad har 3.589.567 registrerte passeringer så langt i år, mens Moss har 1.847.838. Det betyr at Moss faktisk har et høyere aktivitetsnivå i gågata si, hvis man tar innbyggertallet i betraktning.

Jeppesen mener på sin side at det ikke gir et korrekt bilde å sammenligne disse tallene.

– Så lenge sentrum ikke er hermetisk lukka, går det ikke an å sammenligne de to byene. Det går flere veier inn til gågata hvor det ikke er plassert tellere, for eksempel inn fra Stortorvet, sier hun.

Kristin Utakleiv, leder i foreningen Moss i Sentrum, mener derimot at det gir grunn til optimisme for Moss sin del.

– Dette er noe vi kan vi slå oss på brystet med, sier hun.

– Sentraene er ikke helt like, men det er viktig å se at vi faktisk gjør mye bra her i byen også. Mange har trodd at byen har vært folketom, men det viser ikke tallene – ei heller kassaapparatene til forretningene i byen, legger hun til.

Også mosseordfører Hanne Tollerud synes det er stas at gågata i Moss hevder seg såpass godt.

– Det er gledelig og viser at det nytter å ha fokus på sentrumsutviklingen, sier hun.

Kristin Utakleiv i Moss i Sentrum foran tellepunktet utenfor Kirkeparken som har registrert flest passeringer i Moss så langt i år.

Kristin Utakleiv i Moss i Sentrum foran tellepunktet utenfor Kirkeparken, som har registrert flest passeringer i Moss så langt i år.

Passerte én million i Sarpsborg

Sarpsborg startet med lignende tellinger sent i fjor. I likhet med Moss, har de dermed heller ikke noe godt sammenligningsgrunnlag. I tillegg var en av tellerne deres, som står plassert ved Torget, ute av drift i mars, mens to først startet opp i april. Totalt har de nå seks tellere i drift.

Den med høyest antall registreringer er plassert utenfor kirken og har notert seg 1.000.830 passeringer så langt i år – altså mer enn det mest aktive tellepunktet i både Fredrikstad og Moss.

Også Sarpsborgs nest mest passerte tellepunkt slår Fredrikstads mest passerte. Den står i St. Marie gate (gågata) og har hatt 971.510 passeringer så langt i år.

I Halden finnes det ingen tellepunkter lik dem i de tre største Østfold-byene.

– Men vi skulle gjerne hatt det, forteller turistsjef Liv Lindskog.

Nasjonaldagen på topp

17. mai er for øvrig den dagen hvor det – ikke overraskende – skjer flest passeringer i samtlige tre Østfold-byer. I Fredrikstad ble det registrert 98.925 passeringer på byens 14 tellepunkter, mens i Moss ble det registrert rundt 55.000 passeringer på 18 tellepunkter. Sarpsborg hadde 39.554 passeringer, men kun fordelt på 6 tellepunkter.

For Moss sin del er dette en nedgang på nesten 17 prosent, sammenlignet med i 17. mai i fjor. Kristin Utakleiv mener det kan forklares med hvordan årets 17. mai var tett opp mot pinsen og at mange hadde tatt seg ferie i denne perioden.

Mer fra Dagsavisen