Nyheter

Rollespillets skattekammer

Ulvehoder, blazere i alle farger, kjoler, sko og rare hatter. Kostymelageret til Moss kommune holder angivelig over 5.000 kostymer, som distriktets teatergrupper kan disponere fritt.

Bilde 1 av 10

Foreldre i ungdomsteatergruppen Applaus har gjennom en årrekke laget kostymer til gruppens forestillinger. Disse kostymene forvaltes av Moss kommune og befinner seg i et kjellerlager på samfunnshuset.

– Vi er jo rett under bystyresalen nå, kunne ikke disse kostymene piffet opp bystyremøtene litt?

– Jo, definitivt. Jeg synes vi kan komme med et forsiktig forslag om at de på talerstolen må ha på parykk, ler Terje Kinn og Kristian Johannessen, som er henholdsvis virksomhetsleder og scenemester i Kulturtjenesten i Moss.

Foreldre

På lageret kan man finne kostymepakker fra produksjoner som «Hairspray», «Rockeulven» og «Fame». Mange flere enkeltkostymer finnes katalogisert og dandert på stativer og i bokser.

– Det er Applaus-foreldrene som drar lasset. De har sydd kostymene, renset og vasket dem – vi har bare ansvaret for selve lokalet, sier Kinn, og understreker at det er viktig å få fram foreldrenes store rolle i dette.

– Apparatet rundt Applaus fungerer veldig godt, supplerer Johannessen.

Ikke en utleiebedrift

Kostymelageret driver ikke med utleie av kostymer, men Kinn sier det er åpent for at teatergrupper eller andre i distriktet kan låne kostymer gratis dersom de ønsker det.

– Det er bra at Kulturtjenester har dette, men det er ikke noen utleiedrift. Vi har jo mange som driver med teater i Moss, og de kan komme for å låne, men vi stiller krav om at det leveres tilbake vasket og renset, sier han videre.

Nye sceneplaner

I etasjen over kjellerlageret, skal det de neste par årene skje store forandringer. Samfunnssalen skal pusses opp og bli distriktets største blackbox-sal, med et mobilt amfi som rommer 270 publikummere. Dette skal, i likhet med nye Parkteatret, stå ferdig i starten av 2020, og kommer til å bli en del av det regionale kulturhustilbudet i Moss. Scenen der den står i dag, vil bli senket og flyttet til motsatt side av rommet. Det vil bli lysrigg i taket, scenetepper langs veggene og nytt gulv. I tillegg vil det bli store fasade- og bruksendringer i foajeen og inngangspartiet.

– Scenen kommer primært til å være en framvisningssal, men den kan også brukes som prøvelokale for eksempel, forklarer Kinn.

Han har stor tro på at Moss fortsatt vil være en levende kulturby selv om Parkteatret pusses opp de neste årene.

Mer fra Dagsavisen